18.1 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Vučić: SPC da prilikom registrovanja u CG zadrži u nazivu – srpska

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće da komentariše navode u medijima da prema novom crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva (SPC), da bi se registrovala „treba da podnese matični broj ili potpis Svetog Save“, kao i da će ostaviti da se takvim tumačenjima „bave tabloidi zato što je situacija isuviše ozbiljna da bi o dešavanjima u Crnoj Gori na takav način govorio predsjednik Srbije“.

Vučić je nakon otvaranja gasovoda Turski tok u Istanbulu za televiziju Pink rekao da je na tu temu „sve što je imao da kaže već rekao, kao i da se nada da kada budu pravljeni kompromisi i dogovori da to neće biti nauštrb interesa srpskog naroda i srpske crkve“.

Vučić je rekao da se spekuliše oko promjena imena Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori tako da se prilikom registracije po novom zakonu izbaci riječ „srpska“ a da se umjesto toga koriste izrazi „pravoslavna crkva“ ili „mitropolija“, kao i da se on zalaže da se u nazivu Srpske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice zadrži riječ „srpska“.

Nisam siguran i želim da se nadam da će u tom kompromisu učestvovati naše crkve i manastiri, ali pod okriljem srpske crkve (SPC). Ne bih prikupljao lake političke poene (da komentariše traženje matičnog broja Svetog Save), predsjednik sam Srbije i bolje da to ostavim tabloidima. Suviše je ozbiljna situacija da bih mogao tako da odgovaram. Nadam se da će se sve završiti mirno“, rekao je Vučić.

antenam.net
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite