27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Vučić bio neprijatan prema slovenačkom novinaru, regovala predsjednica Slovenije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je neprijatan prema slovenačkom novinaru koji se na konferneciji za medije interesovao za proteste protiv nasilja i dešavanja u srpskom parlamenta. Odogovori koje je dobio bili su takvi da su zahtijevali repliku predsjednice Slovenije i objašnjenje o demokratiji i slobodi govora.

Vučić se u četvrtak ujutro sastao s predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, poslije čega su se obratili medijima. Novinar TV Slovenije je u jednom od pitanja povezao nastavak protesta „Srbija protiv nasilja“ i nedostatak kvoruma u srpskom parlamentu, što je bila prilika da se predsjednik Srbije obruši na njega.

„Veoma Vam hvala na vašim pitanjima, zato što i kroz dio tih pitanja se vidi kako i zbog čega Evropska unija nema toliku popularnost, koliko bismo svi voljeli u našoj zemlji. Ponekad zbog vaše prevelike dobre volje ljudi se osjete uniženima, jer vide da biste da se miješate u stvari u koje nikada nikome drugom ne biste dozvolili da se miješa kada su vaše zemlje u pitanju“, počeo je predsjednik Srbije svoje izlaganje u ironičnom tonu.

Govoreći o protestima protiv nasilja predsjednik Srbije je rekao da on već 10 godina ima proteste, umanjujući njihov značaj izjavom „protest kao protest“.

Obraćajući se direktno novinaru, on je više puta ponovio da Srbija za razliku od EU nema praksu da „ubije boga u demonstrantima“.

„Ranije su bili svaki dan, sad su vikend protesti. S izuzetkom poziva na moje vješanje oni su mirni. I za razliku od vaše ustaljene prakse u EU da ubije boga u demonstrantima, kod nas je to mirno. Dođu, skupe se, raziđu se i sve je u redu“, rekao je Vučić.

„Mi se trudimo da preuzmemo Vaše najbolje demokratske tekovine, jedino što još nismo preuzeli to je da ubijemo boga u demonstrantima. Mi to ne umijemo da radimo i nećemo da radimo, izbjegavaćemo do posljednjeg trenutka“, obratio se predsjednik Srbije ponovo direktno novinaru.

Dodao je da je policija puštala demonstrante da upadnu u zgradu Skupštine, ili zgradu RTS-a, vraćajući se na temu EU standarda u prebijanju demonstranata.

„Još ćemo morati da radimo na tim evropskim reformama, očigledno da po pitanju prebijanja demonstranata smo daleko od Vaših standarda u EU i po tom pitanju se nadam da nećemo napredovati brzinom koja se od nas očekuje“, rekao je Vučić.

Ovakvo izlaganje je natjeralo gošću iz Slovenije da reaguje i, kako je rekla, uloži repliku. Ona je kazala da su demonstracije u svakoj zemlji legitiman i demokratski čin, a da zanimanje novinara za proteste i dešavanja u Srbiji, kao i izvještavanje o tome predstavlja slobodu izražavanja.

„To što mediji izvještavaju o demonstracijama je sloboda izražavanja i nadam se da novinaru niste previše zamjerili na pitanju. Demokratija je i sloboda medija i na tome takođe treba raditi“, poručila je Pirc Musar i dodala da protesti postoje i u Sloveniji, i u Briselu.

Vučić nije dozolio da replika predsjednice Slovenije bude posljednja, pa je odgovorio da je za zahvalan „Vašem novinaru što je takvo pitanje postavio“.

„Kod nas je, naravno, sloboda medija takva da svakoga dana bi trebalo da odgovorim jesam li Hitler ili Musolini. Vama ne želim taj stepen sloboda“, zaključio je Vučić.

n1

SVIJETREGIONVučić bio neprijatan prema slovenačkom novinaru, regovala predsjednica Slovenije
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite