37.8 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

TURBULENCIJE U PES-u:Spajić nosilac liste, nejasna situacija oko Odovića

Glavni odbor Pokreta „Evropa sad“ na sinoćnoj sjednici odlučio je da na parlamentarnim izborima nastupi samostalno i da nosilac liste bude aktuelni predsjednik stranke Milojko Spajić. To je večeras nakon višečasovne i povremeno burne sjednice Glavnog odbora odlučio najveći organ Pokreta.

U saopštenju se, međutim, ističe da nije bilo nesaglasja, ali i ostavlja mogućnost daljih razgovora sa građanskim listama, aktivistima i ,,lokalnim pokretima i partijama manje brojnih naroda“.

JEDINSTVO

– Na večeras održanoj sjednici, članovi Glavnog odbora Pokreta „Evropa sad“ jednoglasno su donijeli odluku o modalitetu nastupa na parlamentarnim izborima. Odlučeno je da Pokret „Evropa sad“ u narednom periodu obavi niz razgovora sa građanskim listama, nezavisnim intelektualcima, uglednim aktivistima, lokalnim pokretima i partijama manje brojnih naroda u vezi sa zajedničkim nastupom. Listu Pokreta „Evropa sad“ nosiće predsjednik Pokreta Milojko Spajić koji je za to dobio jednoglasnu podršku – saopštili su iz stranke.

Po završenoj sjednici Spajić se obratio novinarima i pojasnio da su jednoglasno odlučili o samostalnom nastupu.

– Bila je sjajna sjednica, imamo puno posla pred sobom – rekao je Spajić.

On je i zastupao stav da na izborima nastupe samostalno, zato što će tako, kako očekuje, ostvariti najbolji rezultat. Takav stav Spajića drugačiji je od stava njegovog partijskog kolege Jakova Milatovića koji se zalagao da na parlamentarnim izborima nastupe u koaliciji sa Demokratama i Građanskim pokretom Ura.

NAJBITNIJA CRNA GORA

Upitan kako će Jakov Milatović reagovati na odluku da nastupe samostalno na izborima, posebno što nije prisustvovao sjednici, kao i da li ima mimoilaženja između njih, Spajić je rekao da je Crna Gora najbitnija.

– Crna Gora je najbitnija, lični odnosi, naravno, su bitni, ali su lični odnosi. Ova država je svima nama najbitnija. Ja sam u dobrim odnosima sa Jakovom. Početna tačka nam je identična, mi smo se tu pronašli, ali smo se pronašli i u završnoj tački gdje svi želimo da budemo. Put kojim ćemo doći ići će možda biti različit, ali smo ubjeđeni da ćemo doći do istog cilja – naveo predsjednik PES-a.

Spajić je rekao da je zaključak sjednice i da vide Demokrate i Uru kao partnere, ali – u postkoalicionom aranžmanu, konstatujući da će okosnicu sljedeće vlade činiti upravo Pokret „Evropa sad“.

Istakao je i da će zajedno sa Milatovićem, koji je i novoizabrani predsjednik države, brzo sprovesti potrebne reforme u zemlji.

– Mislim da će biti sjajan predsjednik, da će u koordinaciji sa budućom vladom gdje će Pokret „Evropa sad“ biti okosnica, imati sjajne rezultate za Crnu Goru. Pravićemo reforme brže nego ikad. Mislim da ćemo na ekonomskom planu imati impresivne rezultate. Vrlo sam optimističan po pitanju Crne Gore u sljedeće četiri godine – istakao je Spajić.

Glavni odbor Pokreta „Evropa sad“ na jučerašnjoj sjednici verifikovao je i ostavku funkcionera Janka Odovića. On je ostavku, prošle neđelje, podnio na mjesto u Predsjedništvu stranke, a potom je odlučio i da je povuče.

Međutim, Predsjedništvo je na sjednici koja je održana uoči Glavnog odbora prihvatilo ostavku, a da povlačenje nije ni razmatralo.

ŽUČNE RASPRAVE

Iako su na kraju večeri svi govorili o jedinstvu, uvodni dio sjednice obilježile su žestoke rasprave članova, a funkcioner Pokreta „Evropa sad“ Branko Krvavac, prema nezvaničnim informacijama, pominjao je i svoju ostavku, ali je nije formalizovao.

Govoreći o ostavci Janka Odovića, koji je isključen iz te partije, Spajić je kazao da bi izvršni odbor trebalo da razmotri pravnu situaciju vezano za to.

Sjednica Glavnog odbora je sazvana na zahtjev dvije trećine članova tog tijela i uprkos protivljenju zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića koji je tražio ,,zbog poslovnih obaveza“ da se sjednica odgodi za dan kasnije.

Milatović je zagovarao širu koalicionu listu odnosno ,,građanski blok centra“ u kome bi osim PES-a bilo mjesta za Demokrate, Uru, možda čak i SNP. Spajić je bio potpuno drugačijeg mišljenja i prevagnuo je njegov stav – tvrdi izvor Pobjede

Nezvanične, ali pouzdane informacije Pobjede govore da je u pitanju bio Milatovićev plan da se spriječi namjeru Spajića koji je želio da se, ,,blic krigom“ preko svojih poslušnih kadrova, inauguriše u nosioca liste.

– Milatović je zagovarao širu koalicionu listu odnosno ,,građanski blok centra“ u kome bi osim PES-a bilo mjesta za Demokrate, Uru, možda čak i SNP. Spajić je bio potpuno drugačijeg mišljenja i prevagnuo je njegov stav – tvrdi izvor Pobjede

Burna dešavanja u toj stranci tokom jučerašnjeg dana pokazala su veliki stepen nepovjerenja dvojice lidera ali i činjenicu da Milatović kontroliše Predsjedništvo a Spajić ipak po Statutu ključni organ: 57 članova Glavnog odbora.

Odović sada tvrdi da je došlo do nesporazuma

Janko Odović, čiju je ostavku Predsjedništvo partije Pokreta “Evropa sad” prihvatilo, kazao je da je došlo do nesporazuma u tom slučaju.

– Došlo je do nesporazuma, nijesu svi članovi bili na Predsjedništvu. Vjerujem da će se na nekoj od sjednica predsjedništva raspravljati. Pravno gledano, odlučivanje o ostavci koja je podnešena je odlučivanje o nečemu što ne postoji – rekao je Odović novinarima.

Govoreći o razlozima zbog kojih je prvobitno povukao ostavku rekao je da su po srijedi lični razlozi.

Smatra da je, pošto je ostavku podnio, on formalno-pravno i dalje član i Predsjedništva i GO i predsjednik Statutarne komisije.

Prema informacijama Pobjede tokom rasprave o ostavci Odovića na jučerašnjoj sjednici umalo je došlo i do fizičkog obračuna između njega i funkcionera Andreja Milovića.

POLITIKATURBULENCIJE U PES-u:Spajić nosilac liste, nejasna situacija oko Odovića
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite