18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Stigla ponuda za zakup Oboda: Planirana proizvodnja industrijske konoplje

Konzorcijum koji čine kanadska kompanija Eviana Health Corporation, Montenegro Bio Science i Ramel, prvorangirani je na javnom pozivu koji je Prijestonica Cetinje raspisala za davanje u zakup nepokretnosti bivšeg Oboda.

Komisija za sprovođenje postupka za davanje u zakup nepokretnosti prikupljanjem ponuda jednoglasno je u zapisniku o pregledu, ocjeni i vrednovanju ponuda navela da je Konzorcijum ispunio sve uslove koji su bili predviđeni javnim pozivom, te da drugih ponuda nije bilo.

“Posebno formirana radna grupa počeće pregovore za pripremu nacrta ugovora već danas nakon čega će se Skupština Prijestonice izjasniti o nacrtu ugovora. Kako je navedeno u dostavljenom Biznis planu, Konzorcijum će se baviti uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD-a (cannabidiol) iz suvog cvijeta industrijske konoplje za industrijske i prehrambene svrhe u skladu sa Zakonom o sprječavanju zloupotrebe droga (Službeni list Crne Gore broj 28/11 i broj 35/13)”, saopštili su iz Prijestonice.

Kako objašnjavaju, sjeme koje će se koristiti za sjetvu konoplje ispunjavaće zahtjeve Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga, kao i Zakona o sjemenskom materijalu poljoprivrednog bilja.

“Uvezeno sjeme i cvijet konoplje kontrolisaće se u skladu sa Zakonom o sprječavanju zloupotrebe droga, i u skladu sa drugim zakonima iz oblasti fitosanitarnih poslova. Prerada sirovine (ekstrakcija), kao i stavljanje na tržište će se obavljati u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane (Službeni list Crne Gore broj 57/2015)”, navode oni.

U skladu sa zakonima, Konzorcijum će, kako dodaju, pribaviti odgovarajuće dozvole koje izdaje Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i druge potrebne dozvole za obavljanje djelatnosti.

“Pored toga, u ponudi Konzorcijuma stoji da će u periodu od dvije i po godine od potpisivanja ugovora biti investirano najmanje 10 miliona eura i da će biti otvoreno najmanje 100 novih radnih mjesta. Komisija je utvrdila da je ponuđač, u skladu sa uslovima javnog oglasa, dostavio biznis plan kojim je predviđeno da će izdvajati na račun zakupodavca minimalno 10 odsto od ostvarene neto dobiti preduzeća, što će biti definisano ugovorom”, ističu iz Prijestonice.

Takođe, ponuđena je cijena mjesečnog zakupa od 55.001 euro, koji će se plaćati u dvije jednake polugodišnje rate.

U skladu sa uslovima tendera Konzorcijum je uplatio 300 hiljada eura na posebnom esscrow računu Prijestonice Cetinje o čemu je dostavljen validan dokaz Komisiji, navodi se u zapisniku Komisije.

Dodaje se da je dostavljen i dokaz o uplati depozita u iznosu od 100 hiljada eura na žiro račun Prijestonice Cetinje.

CDM.ME

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite