18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Šta je Vučić juče kazao, a šta je zapravo istina

Da je kojim slučajem za neistine, spinove i uvrede predviđena novčana kazna, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bi sada imao ozbiljan odliv sa bankovnog računa za sve ono što je izrekao na konferenciji za medije juče u Beogradu. Predsjednik koji “voli bratsku” Crnu Goru, obrušio se juče na našu državu. I ne samo to. Jasno je rekao da bi, kada bi mu to bilo dozvoljeno, on skrojio kapu suverenoj državi, po njegovim aršinima, kako to samo “brat” može.

“Oni su naša braća, ali oni će morati da poštuju svoju braću”, poručio nam je juče Vučić.

Zašto je Vučič bio ljut?

Jer je morao da odustane da na Badnji dan dođe u Crnu Goru, zato što ga njegova Crkva nije željela.

Ko mu je zabranio da dođe?

Poglavar Srspke pravoslavne crkve Irinej ga je naknadno savjetovao da ne ide u Crnu Goru, a sve nakon što mu je iz Mitropolije crnpogorsko primorske SPC rečeno da nema šta da traži na Badnji dan, te da dođe kao državnik u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Da li je Vučić boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od kada je predsjednik Srbije?

Nije!

Samo prije nekoliko dana, Vučić je komentarišući Zakon o slobodi vjerispovijesti rekao da je Srbija u teškoj situaiji, jer će, što god da kaže to biti miješanje u unutrašenje stvari Crne Gore, te da Srbija nije nadležna za zakone u Crnoj Gori.

Kaže izreka da “riječ drži kao sito vodu”.

Juče je Vučić ogolio sebe, srpsku zvaničnu politiku prema Crnoj Gori. Mnogo neistina (ovo je profesionalno korektno, jer postoji adekvatnija za sve izrečeno), zamjena teza, spinova, uvreda je izgovorio prvi čovjek Srbije. Ni jedno Vučićevo IZVINI za pokušaj paljenja crnogorske zastave.

Evo kako to izgleda kada se suoče Vučić i ISTINA!

Vučić je izjavio da je crnogorska vlast reagovala sa namjerom da spriječi njegov dolazak u Crnu Goru Na Badnji dan, te da je crnogorski “režim”, na različite načine, vodio kampanju i puštao preko medija kako će posjeta da izazove krvoproliće i haos.

ISTINA: Niti jedna crnogorska institucija se nije izjasnila o njegovom dolasku u Crnu Goru na Badnji dan. Nije to uradio nijedan crnogorski zvaničnik. Iz Kabineta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića medijima je upućeno saopštenje: “Nemamo zvaničnu najavu o privatnom dolasku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Crnu Goru. Prema tome, za sada nemamo ni komentar”.

Dakle, zamjena teza, namjerna, naravno. Jer, poruku Vučiću je poslao neko drugi, a to je SPC u Crnoj Gori.

Protiv njegovog dolaska, zvanično i direktno, bila je samo Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve, odnosno rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

“Vučić neka dođe kao državnik u posjetu državi. Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno. Vjerski praznici nijesu prilika za to. Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava Crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe”, poručio je Perović.

Vučić je izjavio da se izvinio za paljenje crnogorske zastave na Ambasadi i da je bilo 1.000 policajaca na obezbjeđenju.

ISTINA: Nije izvinio. Rekao je samo da to nije “lepo“. Dan kasnije se izvinilo Ministarstvo inostranih poslova Srbije izjavom ministra Ivice Dačića. I nakon više dana ni jedan izvještaj, niti jedna kamera nije zabilježila prisustvo policije, a Vučić kaže da ih je bilo više od hiljadu. Da li to znači da su policajci bili u civilu? Zajedno sa huliganima koji su krenuli da pale crnogorsku zastvavu? Ono što jeste zabilježeno je uvrjedljivo i neometano ispisivanje grafita na ulazu Ambasade od strane poslanika Boška Obradovića.

Vučić je na konferenciji za medije ustvrdio da je u Crnoj Gori na djelu asimilacija Srba, da Srbi žive pod neviđenim pritiskom, da se progoni srpska zastava, da nema Srbina ni na jednom važnijem mjestu u vlasti.

ISTINA: Za vrijeme ovog, kako Vučic kaže, “režima”, u posljednja dva popisa, broj građana Crne Gore koji su se izjasnili kao Srbi porastao je sa devet odsto na vise od 28 odsto. Kako je to moguće u državi progona i asimilacije?

Nije zabilježen nijedan slučaj oduzimanja ili skrnavljenja srpske zastave.

Veliki broj Srba u Crnoj Gori nalazi se na odgovornim mjestima, ali oni nijesu njegovi Srbi, jer poštuju svoju državu – Crnu Goru.

Previdio je da koalicije srpskih stranaka vrše vlast u Herceg Novom, Budvi, Beranama, Plužinama, a do nedavno i u Kotoru. Tamo su predsjednici opština Srbi koji njega podržavaju.

Propustio je da kaže koliko srpskih kompanija posluje u Crnoj Gori, među kojima je i najveća državna kompanija M:tel, koliko građana Srbije radi i živi u Crnoj Gori, koliku imovinu imaju u kućama, vilama, jahtama i stanovima, i nemaju nikakve probleme već u tome uživaju kao slobodni građani u slobodnom i demokratskom društvu.

Istovremeno niko ne vodi evidenciju koliko ko ulazi i dolazi u Crnu Goru kao što to radi Vučić.

Vučić je izjavio da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

ISTINA: Niko nema pravo da se miješa u unutrašnja pitanja druge države pa ni Vučić. A on to radi direktno i njegova press konferencija je potvrda toga. Vrijeđajući neprimjereno crnogorske zvaničnike, vulgarno se obraća diplomatskim predstavnicima u Crnoj Gori.

Manipulišući položajem srpske zajednice u Crnoj Gori, saopštavajući da će se direktno uključiti da je štiti i finansira, osporavajući pravo Crnoj Gori da suvereno uređuje položaj vjerskih zajednica.

Poslao je Vučić vladin avion za dvojicu predsjednika opozicionih stranka na sastanke u Beograd, nakon čega oni realizuju rušilačke akcije u crnogorskom parlamentu. To i još mnogo toga su potvrda njegovog direktnog uplitanja u unutrašnje prilike Crne Gore.

Njegova teza je da je gdje god živi srpski narod – srpska teritorija i da ima pravo da se miješa. To je njegov modus operandi političkog stava i odnosa prema susjedima. Podsjećamo da je prije nekoliko dana rekao ne želi da se miješa u unutrašnju politiku Crne Gore.

Crna Gora je građansko društvo, u njemu svi građani bez obzira na porijeklo, nacionalnu pripadnost i vjeru uživaju jednaka prava. Njih garantuje i štiti država Crna Gora. Tu nema prostora ni za današnjeg a ni za nekog novog Vučića.

Vučič kaže da srpski narod na svakom mjestu s poštovanjem sluša himnu Crne Gore i poštuje crnogorsku zastavu.

ISTINA: Njegovi, kako ih naziva, Srbi u Crnoj Gori, odnosno njihovi predstavnici u državnom i lokalnim parlamentima, ne poštuju himnu, ne ustaju dok se intonira, ili uopšte ne ulaze u salu dok se ne završi njeno intoniranje. Najsvježiji primjer je sjednica SO Budva, kojom rukovodi DF, gdje je puštena skraćena verzija himne, a na kojoj dok se i inonira himna, u sali nema jednog od lidera DF Andrije Mandića, kao ni menadžeranOpštine Mila Božovića.

AGRESIJA

Vučić je juče optužio crnogorsku obavještajnu službu za širenje dezinformacija o rizicima njegove posjete, i slavodobitno objavio da na svom stolu ima te razgovore.

Pitanje je koga to on prisluškuje u Crnoj Gori i preko koga?

Još jedan primjer agresije demokratskog predsjednika u istorijskom obraćanju jednoj susjednoj, i kako kaže, prijateljskoj zemlji.

Predsjednik GLUMAC

Vučić u svom dramaturški smišljenom govoru juče kaže da je Crna Gora pokušaj paljenja zastave prijavila NATO-u, s pitanjem: Da nećete da nas bombardujete?

Zna dobro Vučić da je Crna Gora demokratski kapacitet i otvorenost prema svim narodima i nacijama pokazala i u najtežem periodu devedesetih. Nikada se slobodarska Crna Gora nije ponašala agresivno, nikada napadala. Ali, branila se uvijek od svih okupatora i agresora.

Je li se to Vučić uplašio NATO-a ili bi imali i dodatnu reakciju Srbija da Crna Gora nije članica NATO-a? To je ključno pitanje.

Vjernik koji ne poštuje “tamo neku eparhiju”

Predsjednik Srbije kaže da je donio sam odluku da ne dođe u Crnu Goru i da se sa tim se saglasio i podržao atrijarh Irinej.

“Poštujem hirejarhiju u crkvi, znam ko je patrijarh i srpska crkva. Ne mogu da kažem da sam fanatični vjernik, ali sam vjernik SPC, a ne neke eparhije ili mitropolije”, kaže Vučić.

Ova poruka je više nego jasna, jer Vučić aludira na Mitropoliju crnogorsko primorsku, ljut jer su mu poručili da ne dolazi.

Zahvalnica DF-u

Zahvalio se Vučić DF-u, i to veoma smišljeno, jer je DF udario kontru Mitropoliji crmnogorsko primorskoj, govoreći da okupljanja pripadnika SPC u Crnoj Gori koja trahju danima nijesu vjerska već politička, te da je cilj stvaranje tehničke vlade, a ne samo povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Miraš Dušević

izvor: CdM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite