34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Skaj aplikacija razotkrila naručioca i ostale aktere plana za ubistvo Šakovića

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radoja Zvicera i njegove sedmočlane kriminalne organizacije za planiranje likvidacije Milića Šakovića početkom marta 2021. godine u Podgorici.

Pored Zvicera, na optužnici su: Radoje Živković, Aleksandar Paunović, Aleksandar Ljumović, Dragan Knežević, Milan Knežević, Stevan Kraljević i Budimir Rašović.

Svi su u bjekstvu i za njima su raspisane potjernice.

Za planiranje ubistva Šakovića u Višem sudu se po ranije podignutoj optužnici sudi Jovanu Trkulji, Nikoli Miriću, Jovanu Miranoviću, Zoranu Lekiću, Aleksandru Veljoviću, Saši Stanišiću i Bobanu Miliću.

Optužnica protiv Zvicera kao naručioca likvidacije Šakovića i ostalih podignuta je naknadno na osnovu Skaj materijala koje je Europol u nekoliko navrata dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu.

Komunikacije sa Skaj aplikacije razotkrile su da je Zvicer od druge polovine 2020. do marta 2021. godine, u Crnoj Gori i drugim zemljama Evrope, zajedno sa Igorom Božovićem, podstrekavao druge na teško ubistvo sada pokojnog Milića Šakovića koje nije izvršeno.

U optužnici se navodi da je Zvicer naložio ubistvo Šakovića iz bezobzirne osvete, kako bi suprotstavljenu kriminalnu organizaciju oslabio radi prevlasti.

Kriptovane poruke otkrile su da je Zvicer u periodu od oktobra 2020. godine do marta 2021. godine navodio i uticao na okrivljenog Milana Vujotića i druge za sada neidentifikovane članove kriminalne organizacije da izvrše ubistvo Šakovića.

– Zvicer je u toku oktobra i novembra 2020. godine i januara 2021. godine, putem aplikacije za zaštićenu komunikaciju SKY Ecc u više navrata okrivljenom Milanu Vujotiću poslao pisane poruke da je neophodno lišiti života više pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije, između kojih i oštećenog sad pokojnog Milića Šakovića – navodi se u optužnici Specijalnog tužilaštva.

U aktu tužilaštva se navodi da je jedan od organizatora ove grupe Igor Božović preko aplikacije SKY Ecc podstrekavao Dragana Kneževića da ubije Šakovića pojašnjavajući ,,da su ubili glavne iz suprotstavljenog kriminalnog klana, ali da ih ne smiju potcijeniti i da trebaju najjače udariti“.

On piše Kneževiću i da se sada pokojni ,,Milić Šaković nacrtao i da ga je šteta ispustiti“.

Već u februaru 2021. godine Vujotić obavještava šefove da je jedan od pripadnika kriminalne organizacije, uvježbava pucanje u pripremama za ubistvo Šakovića, ali i da drugi članovi rade na pripremama ove likvidacije.

Zvicer odobrava Vujotićev angažman, ali i savjetuje: „To je dobro, ali treba sve to nositi i čauru, obavezno zatvoriti prozor posle“.

U optužnici se navodi da su Paunović i Kraljević pratili kretanje Šakovića i prikupljali podatke o njegovim životnim navikama o čemu su obavještavali Vujotića, a ovaj svoje nadređene.

Vujotić je peko Skaj aplikacije Zviceru poslao više slikovnih poruka na kojima se vidi oružje namijenjeno za likvidaciju Šakovića kao i više fotografija na kojima se vidi sada pokojni Šaković.

Nakon sprovedenih priprema 9. marta 2021. godine Jovan Trkulja i Nikola Mirić, iz iznajmljenog stana u naselju Zlatica, krenuli su u izvršenje krivičnog djela tako što su sa bijelim kombijem ulcinjskih tablica, u koji su smjestili motocikl „honda“ sa lažnim tablicama, dovezli se do vozila BMW na kome su takođe bile prikačene lažne tablice.

U BMW-u su se nalazila sredstva za izazivanje požara i to više kanistera benzina, 13 pakovanja hepo kocki, sporogoreći štapin sa kesicom baruta na vrhu štapina kako bi nakon izvršenog krivičnog djela zapalili stan iz koga bi pucali na Šakovića, a kasnije i vozila koja su koristili, te na taj način uklonili sve tragove i dokaze o izvršenom krivičnom djelu.

Međutim, akciju ove kriminalne grupe spriječili su policajci koji su dobili informaciju da je u Crnu Goru ušla osoba ,,kojoj je plaćeno da iz snajperske puške likvidira Šakovića ili dvojicu njegovih prijatelja iz klana“.

Policajci su kontrolisali kombi vozilo koje je nekoliko dana bilo parkirano nedaleko od kuće Šakovića, a ispostavilo se da ga koristi ekipa koja je ubrzo uhapšena.

Inspektori su, a kako se navodi u optužnici, otkrili štek stanove koje su koristili osumnjičeni, zaplijenili automobile koje su koristili u pripremanju zločina, motor kojim su ubice trebale da pobjegnu, oružje, municiju, kriptovane telefone, falsifikovana dokumenta, novac i benzin kojim su planirali da unište dokaze.

Specijalno tužilaštvo je u prvom navratu Trkulju, Mirića, Miranovića i Lekića optužilo za pokušaj ubistva Šakovića, ali je Viši sud odbacio ovu kvalifikaciju nakon kontrole dokaza.

Iz suda je tada rečeno da tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza da su Trkulja i Marić pokušali ubistvo Šakovića, a Miranović i Lekić im pomogli u tom naumu.

Okrivljeni su uhapšeni u momentu kada su trebali da uđu u kombi kojim bi došli do stana odakle je planirano da se ubije Šaković iz snajperske puške, koju je trebala da im donese druga osoba.

Analizirajući dispozitiv optužnice i dokaze, vanraspravno vijeće Višeg suda je našlo da su optuženi pripremali, ali ne i pokušali ubistvo Šakovića.

Da bi se radnje optuže

nih kvalifikovale kao pokušaj ubistva, predstojao im je ulazak u kombi vozilo, dolazak na lice mjesta, ulazak u stambeni objekat i zauzimanje pozicije, preuzimanje oružja, uočavanje oštećenog kada se pojavi u vidokrugu i ako se pojavi u vidokrugu, te neposredno opaljenje.

Pri takvom stanju stvari, sud zaključuje da postoje dokazi o izvršenju pripremnih radnji, ali ne i dokazi o započinjanju izvršenja krivičnog djela, odnosno pokušaju – pojašnjeno je iz Višeg suda.

Minja Šaković, koji je slovio za istaknutog pripadnika škaljarskog klana, ubijen je sredinom juna prošle godine u Budvi.

POBJEDA

HRONIKASkaj aplikacija razotkrila naručioca i ostale aktere plana za ubistvo Šakovića
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite