12 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Sadžakov: Država pokazala da neće uzmicati pred ponašanjem SPC

Kada je država Crna Gora iskazala namjeru da definiše imovinske odnose, bilo je razumljivo da će doći do velikog otpora SPC jer je ona navikla da se njene privilegije povećavaju, a ne smanjuju. Svaki proces koji ide u pravcu jačanja sekularne države i moderne pravne regulative smatram pozitivnim jer predstavlja dio civilizacijskog napretka, a istovremeno može biti i podsticaj vjerskim zajednicama da se vrate svojoj osnovnoj misiji umjesto da se prevashodno bave političkim i ekonomskim djelovanjem – ocijenio je novosadski profesor

Osnovni razlog negodovanja Srpske pravoslavne crkve zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, je to što je SPC to shvatila kao udar na njen dosadašnji položaj, koji je u mnogo čemu bio značajno privilegovan, smatra Slobodan Sadžakov, sociolog religije i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Slobodan Sadžakov.

On je u razgovoru za Pobjedu, kazao da je donošenjem Zakona, država željela staviti do znanja da neće uzmicati pred ponašanjem SPC.

Postupci kao što je podizanje crkve na Rumiji i krstionice na Ostrvu cvijeća, kao i brojni drugi slučajevi ignorantskog odnosa prema pravnom sistemu crnogorske države, stvorili su uvjerenje da je SPC neka vrsta “države u državi”, odnosno da joj je sve dozvoljeno. Donošenjem ovog zakona crnogorska država je, na neki način, željela staviti do znanja, posle dugotrajnog perioda tolerisanja određenih postupaka SPC, da ne želi više uzmicati pred takvim ponašanjem već uspostaviti prerogative države u svom punom kapacitetu – ocijenio je Sadžakov.

Preporuka Venecijanske komisije, respektabilnog arbitrarnog tijela koje je ujedno i organ Savjeta Evrope, ukazuje na to da je zakon koji je nedavno donijet u skladu sa evropskom pravnom regulativom. Izostanak ozbiljnijih primjedbi od strane Venecijanske komisije u pogledu pomenutog zakona pokazuje da on nije ekskluziva već nešto primjereno aktuelnoj pravnoj praksi moderne Evrope

Podsjeća da je SPC i u Srbiji naviknuta na privilegovan položaj, koji se, kako tvrdi Sadžakov, kosi sa „elementarnim principima sekularnosti, odnosno principima razdvojenosti države i crkve“.

Riječ je, između ostalog, o enormnim finansijskim iznosima koje iz budžeta dobija SPC, o odbijanju SPC da plaća porez dok se ne dovrši proces restitucije… I u Srbiji postoje slični primjeri nedefinisanog statusa imovine SPC ali to nije predmet sporenja – kazao je Sadžakov.

Zemljište na kom se nalazi hram Svetog Save, crkva Sv. Marka i Saborna crkva katastarski pripadaju državi Srbiji, kaže naš sagovornik.

U crnogorskom slučaju, onda kada je država iskazala namjeru da definiše imovinske odnose, bilo je razumljivo da će doći do velikog otpora SPC jer je ona navikla da se njene privilegije povećavaju, a ne smanjuju. Svaki proces koji ide u pravcu jačanja sekularne države i moderne pravne regulative smatram pozitivnim jer predstavlja dio civilizacijskog napretka, a istovremeno može biti i podsticaj vjerskim zajednicama da se vrate svojoj osnovnoj misiji umjesto da se prevashodno bave političkim i ekonomskim djelovanjem – ocijenio je novosadski profesor.

Upitan kako komentariše mogućnost da se Mitropolija crnogorsko – primorska žali sudu u Strazburu zbog donošenje Zakona, Sadžakov kaže da MPC ima pravo, da koristi sve pravne procedure koje joj stoje na raspolaganju i da se bori za ono sto smatra valjanim argumentima.

Ipak, preporuka Venecijanske komisije, respektabilnog arbitrarnog tijela koje je ujedno i organ Savjeta Evrope, ukazuje na to da je zakon koji je nedavno donijet u skladu sa evropskom pravnom regulativom. Izostanak ozbiljnijih primjedbi od strane Venecijanske komisije u pogledu pomenutog zakona pokazuje da on nije ekskluziva već nešto primjereno aktuelnoj pravnoj praksi moderne Evrope – naveo je Sadžakov.

Dodaje da je u preporuci Venecijanske komisije naglašeno da treba uvažiti i pravo onih koji trenutno koriste spornu imovinu, kao i njihovo pravo da sudski dokažu svoje argumente.

Komentarišući navode MCP i dijela političke javnosti da država donošenjem Zakona, želi da „otima crkvenu imovinu“, Sadžakov kaže da definisanje pravnog statusa imovine koju sada koristi SPC ne znači nužno i “katastrofični” scenario koji potencira ova crkva a to je, kako kaže, da će biti prisilno iseljavani, da kulturno nasleđe neće biti čuvano na adekvatan način..

Iako je podignuta velika tenzija povodom donošenja ovog zakona, vjerujem da će se, nakon stisavanja uzavrelih strasti, otvoriti prostor za zdravije redefinisanje odnosa države i crkve, kao i normalnija pravna situacija koja ne mora biti nužno štetna za SPC. Potrebno je naprosto mijenjati stare navike i shvatiti pravila modernog doba, ocijenio je naš sagovornik.

Status SPC, nakon donošenja ovog Zakona, biće promijenjen, kaže Sadžakov. Objašnjava i na koji način.

Taj status će biti sasvim sigurno promijenjen jer je ovo nova tačka odnosa SPC i crnogorske države. Crnogorska država očigledno više nije spremna da ćutke toleriše dosadašnje ponašanje SPC, a promjena je krenula od namjere da se preciznije definiše pravni okvir pomenutog odnosa. Ne mogu se nelegalno podizati bilo kakvi objekti, ne može se ignorantski odnositi prema pravnom sistemu jedne države niti se može djelovati na teritoriji neke države a da se negira njena istorijski utemeljena državnost iskazana i kao volja većine građana. Osnove modernog i civilizovanog života su u suprotnosti sa arhaičnim konceptima i prevaziđenim idejama koje su vodile i vode samo u tenzije, sukobe i ratove – zaključio je profesor.

Izvor: pobjeda.me

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite