12 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Prvo pale zastave, slike i knjige, a onda prelaze na ljude i kuće

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva nadležne organe Republike Srbije da u što kraćem roku privedu pravdi vinovnike incidenta koji se dogodio u subotu popodne u Zrenjaninu tokom održavanja skupa koji su organizatori nazvali „Mitingom podrške Srbima u Crnoj Gori“, saopštio je predsjednik LSV Nenad Čanak.

“U toku ovog skupa zapaljena je fotografija predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, nošene su i uzvikivane parole šovinističke i rasističke sadržine.

Poslije paljenja zastave Crne Gore pred ambasadom ove države u Beogradu, najnoviji incident samo je još jedan dokaz da nacionalističke i ekstremno desne grupacije slobodno djeluju i da otvoreno krše Ustav i zakone naše zemlje.

Ratno ludilo devedesetih godina pokazalo je da poslije paljenja zastava, knjiga i fotografija na red dolaze kuće, sela, gradovi. Mir ustupa mjesto ratu. Započinje spirala nasilja praćena masovnim zločinima.

Tražimo da država Srbija pod hitno spriječi djelovanje ekstremista i sankcioniše počinioce krivičnih djela u Beogradu i Zrenjaninu. Ćutanje države, koje najčešće znači odobravanje, bilo bi opasnije od ludila ekstremista koji pale fotografije i zastave.

Pozivamo i predstavnike vlasti i samozvane „prave opozicije“ da obuzdaju svoju huškačku retoriku i svakodnevni govor mržnje prema Crnoj Gori. U vremenima kriza uvijek iznova se pokazuje kako Srbiji nedostaje prava evropska alternativa.

Takmičenje dijela vlasti i SzS-a u govoru mržnje prema susjedima nepobitno pokazuje da je riječ o dvije strane iste medalje”, navodi se u saopštenju.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite