27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Prevrnuo se kineski ribarski brod u Indijskom okeanu, 39 osoba se vode kao nestale

Kineski ribarski brod prevrnuo se u Indijskom okeanu, a svih 39 članova posade se vode kao nestali, javila je danas državna kineska televizija (CCTV).

“Do sada nijedna nestala osoba nije pronađena”, javila je CCTV dodajući da je predsjednik Kine Si Đinping naredio pokretanje potrage i spasavanja.

U posadi prevrnutog broda je 17 mornara iz Kine, 17 iz Indonezije i pet iz Filipina.

Brod koji pripada kineskoj kompaniji specijalizovanoj za ribarstvo Pengali Jinglu Fishery Co, prevrnuo se juče oko 3.00 po lokalnom vremenu (21.00 u ponedjeljak po srednjoevropskm vremenu).

Spasioci iz Australije i više drugih zemalja stigli su do mjesta nesreće a Kina je poslala dva broda da učestsvuju u potrazi, navela je televizija CCTV.

Kineska vlada je pokrenula hitnu akciju u kojoj su, prema navodima televizije, uključene ambasade i konzulati u Australiji, Šri Lanki, Maldivima, Indoneziji i Filipinima.

Kina ima najveću ribarsku flotu na svijetu, u 2022. godini je procenjeno da ima 564.000 brodova, prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Međutim zbog smanjenih ribolovnih resursa, kineski ribari primorani su da plove sve dalje i uključeni su u veći broj sporova i pomorskih nesreća.

Dva kineska člana posade stradala su u aprilu u potapanju njihovog broda kod Filipina.

FOTO: SKRINŠOT

SVIJETPrevrnuo se kineski ribarski brod u Indijskom okeanu, 39 osoba se vode...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite