29.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Predavanje o Crnoj Gori u Argentini

Kao dio raznih aktivnosti koje realizuje Crnogorska zajednica Buenos Ajresa koje imaju za cilj promociju istorije i kulture Crne Gore, u petak, 14. juna u srednjoj školi “Del Libertador” u glavnom gradu Argentine, održano je predavanje o Crnoj Gori.

Predavanje na temu evolucije raznih naroda koji su naseljavali regiju Balkana kroz istoriju, te rađanju i razvoju crnogorske nacije do obnove njene nezavisnosti 2006. godine, održao je profesor Huan Vladimir Martinović, aktuelni predsjednik crnogorske zajednice. 

Tokom predavanja profesor Martinović govorio je o Duklji, Zeti, Knjaževini i Kraljevini Crne Gore, Jugoslaviji, CrnojGori nakon obnove njene nezavisnosti i njenom Ustavu, prikazujući fotografije koje predstavljaju sve pomenute epohe crnogorske istorije, navodi se u saopštenju. 

Takođ prikazan je video o Crnoj Gori, njenim nacionalnim simbolima, pejzažima, kuhinji, likovnoj umjetnosti, tradicionalnoj nošnji, muzici, filmu i sportu.

Učenici su nakon veoma pažljivog slušanja predavanja pripremili upitnik na temu Crne Gore, te postavili niz pitanja profesoru Martinoviću.

Predavanju su prisustvovali profesor Emilio Príncipe, koordinator projekata iz ove obrazovne ustanove, profesor Havijer Marineli, zamjenik direktora škole i dr. Sandra Rabic, profesorica istorije.

Kao znak zahvalnosti, Crnogorska zajednica Buenos Ajresa poklonila je školi crnogorsku zastavu i veliki broj razglednica koje prikazuju pejzaže Crne Gore i crnogorsku tradicionalu nošnju.

“Zahvaljujemo prof. Príncipeu i rukovodstvu škole Del Libertador iz Buenos Ajresa na pozivu, interesu i toplini kojom su dočekali članove našeg udruženja. Da je vječna CrnaGora”, poručili su iz Crnogorske zajednice Buenos Ajresa.

DIJASPORAPredavanje o Crnoj Gori u Argentini
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite