16.8 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Podignuta optužnica protiv Kneževića, Vujoševića i tri osobe

- Marketing -spot_imgspot_img
Protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića i sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševća podignuta je optužnica i dostavljena je Višem sudu na razmatranje.

Na optužnici su, prema saznanjima Pobjede, i trojica službenika Atlas banke A.V, S.P. i O.S.

Optuženi se terete za stvaranje kriminalne organizacije, a neki su optuženi i za pranje novca.

Vujošević se sumnjiči da je postao član kriminalne organizacije odbjeglog biznismena Duška Kneževića, a istražitelji tvrde da njihove sumnje proizilaze iz dokaza do kojih su došli mjerama tajnog nadzora.

Iz sadržaja telefonskih komunikacija u posjedu istražitelja se može čuti da je Vujošević po nalogu Kneževića stupao u kontakt sa osobama u Specijalnom tužilaštvu koje su postupale u predmetima protiv odbjeglog biznismena.

Za prikupljene informacije Vujošević je nagrađivan korišćenjem stana u Baru, vlasništva jedne od kompanija Duška Kneževića ali i uslugama hotela Princes u Baru, takođe vlasništvo odbjeglog biznismena.

Među dokazima je i komunikacija od 19. juna 2018. godine u kojoj Vujošević obavještava Kneževića da je bio u Specijalnom tužilaštvu i da je sa određenim osobama koje postupaju u predmetu e-komerc stupio u kontakt.

Od organizatora kriminalne grupe – Kneževića – dobio je jasne instrukcije da nastavi sa izvršenjem kriminalnog plana… Vujošević je po dobijenom zaduženju pozvao postupajućeg tužioca u avgustu 2019. da bi provjerio da li su u predmetu e-komerc i dalje blokirana novčana sredstva te i da li će blokada biti produžena.

Nakon toga 22. avgusta Vujošević je posjetio specijalnog tužioca koji je postupao u predmetu gdje je među osumnjičenima bio i Dejan Sekulić, kum odbjeglog biznismena. Tada je tom tužiocu saopštio da dolazi u ime vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i upitao da li postoji mogućnost da se ne odredi pritvor. Sljedećeg dana je, kako se navodi u odluci o pritvoru, glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću saopštio da nije išao po instrukcijama Stankovića, već je to uradio samoinicijativno i da „je intervenisao da se ne odredi zadržavanje“. Sekulić se od hapšenja nalazi u pritvoru na zahtjev Specijalnog tužilaštva što je prihvatio sudija za istrage Višeg suda u Podgorici.

Sud se u odluci o pritvoru Vujoševiću pozvao i na iskaz svjedoka saradnika Vlatka Rašovića, koji je bio šef opštih poslova u Atlas banci, a koji je saopštio da je Vujošević još od 2017. godine imao učestalu komunikaciju sa Kneževićem.

Salušan Stanković

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić krajem dcembra je saslušao vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića kao svjedoka u postupku protiv tužioca Nenada Vujoševića.

Kneževićev advokat Zdravko Đukanović je tada kazao da je odbijen njihov zahtjev za izuzećem glavnog specijalnog tužioca, te da su o tome obaviješteni neposredno prije saslušanja.

Odbrana tvrdi da je saslušanje namjerno zakazano za dan kada je Podgorica bila blokirana zbog mogućih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

izvor: pobjeda.me

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite