11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

„NJUJORK TAJMS“: Crna Gora do 1918. imala svoju Crkvu

Hiljade ljudi protestovalo je u prijestonici Srbije u srijedu zbog navodnoga suzbijanja verskih i drugih prava srpske manjine u suśednim zemljama, odgovarajući na poziv Srpske pravoslavne crkve na akciju – objavljuje večeras američki list „The New York Times“.

Pravoslavni sveštenici vodili su procesiju kroz centar Beograda do Hrama Svetoga Save, jedne od najvećih svjetskih pravoslavnih crkava, kako bi se molili za ‘patnje’ Srba koji žive u Crnoj Gori, Kosovu, Bosni, Hrvatskoj i drugdje na Balkanu. Na demonstraciji je predstavljena vjerska ikonografije, uključujući srpske crkvene zastave i slike. ‘Vrijeme je za Božju pravdu’, pisalo je na jednome transparentu. Fokus protesta je Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je prošloga mjeseca usvojen od strane Skupštine Crne Gore”.

Srpski nacionalisti tvrde da će zakon, koji je stupio na snagu danas, dovesti do otimačine srpske crkvene imovine u Crnoj Gori. Crnogorski zvaničnici su više puta negirali tu tvrdnju”, navodi „The New York Times“.

„Slične navode, da su manjinski Srbi maltretirani u suśednim zemljama, srpski nacionalisti koristili su da bi podstakli krvavi raspad bivše Jugoslavije tokom građanskoga rata devedesetih. Crnogorsko vijeće za nacionalnu bezbjednost saopštilo je u srijedu da zemlja ‘ostaje sigurna i pored subverzivne aktivnosti iznutra i iz neposrednoga suśedstva’ – što se očigledno se odnosi na Srbiju.

Crnogorski zakon kaže da sve vjerske zajednice trebaju dokazati vlasništvo nad svojim hramovima od prije 1918. godine, kada se Crna Gora pridružila balkanskome kraljevstvu pod vodstvom Srba i izgubila svoju nezavisnost, a tada je ukinuta i Crnogorska pravoslavna crkva [Montenegro’s Orthodox Church).

Crna Gora se ponovo odvojila od Srbije 2006. godine, ali skoro 30 odsto od 620.000 građana izjasnilo se da su Srbi i žele bliže veze sa Beogradom. Crna Gora je prkosila još jednom istorijskom slovenskom i pravoslavnom hrišćanskom savezniku, Rusiji, kada je pristupila NATO-u 2017. godine.

Predvođeni pravoslavnim sveštenicima i podstaknuti državnom propagandom Srbije, hiljade Srba u Crnoj Gori svakodnevno organizuje proteste u toj maloj balkanskoj državi, zahtijevajući da se zakon poništi.

Oko 800 poznatih javnih ličnosti iz regiona, uključujući pisce, pravne stručnjake, glumce, opozicione političare i istoričare, potpisalo je peticiju protiv uplitanja Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore. U peticiji se navodi da Beograd i Srpska crkva rade na tome da ‘silom destabilizuju’ prozapadnu vladu Crne Gore i dovedu u pitanje njenu nezavisnost. ’Sa političkom, crkvenom i medijskom kampanjom dezinformacija iz Beograda … mir je ozbiljno ugrožen ne samo u Crnoj Gori, već u cijelome regionu’, navodi se u dokumentu.

Crna Gora je optužila Rusiju i grupu srpskih nacionalista da stoje iza pokušaja državnoga udara 2016. koji je bio usmjeren na sprječavanje nacije da postane član NATO-a. Moskva je negirala umiješanost.

Crna Gora takođe želi da se pridruži Evropskoj uniji”, piše „The New York Times“

piše: Vladimir Jovanović

Antenam.net

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite