32.5 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Nema Crne Gore bez Crnogoraca i svih građana koji joj ontološki pripadaju

Crna Gora je država svih njenih građana, jednakopravno, no treba, pored toga, znati i prihvatiti objektivnu činjenicu da nema i ne može biti Crne Gore bez Crnogorki i Crnogoraca i da Crna Gora od iskona i za buduće vjekove može opstati samo onda kada se poštuju prava svih građana, nacija i religija u Crnoj Gori, u punom kapacitetu i u kojoj je nosilac suvereniteta u državi građanin.

Ali podvlačimo da s obzirom na lošu aktuelnu političku zbilju koja već godinama traje, na žalost, u našoj državi i loše postupke ovoga režima, CEP ne vidi ništa dobro u tome da Crna Gora ima vladu u kojoj nema Crnogoraca, iskonskih, ne dualnih, nego onih koji nijesu podložni trgovini ili političkoj renti radi položaja i ličnog profita. Naprotiv.

Mi smatramo da u Crnoj Gori, postoje i da su intenzivni stalni pokušaji asimilacije i negacije crnogorske nacije. Naravno, to se čini od raznih velikosrpskih struktura. 

No, uprkos tome mi jasno poručujemo da je cnogorska nacija uvijek bila žilava, vazda jaka u otporu negaciji i asimilaciji. Kad smo dovedeni voljom drugih do ivice provalije, kad hoće da nas gurnu u ambis ili da od nas pokušaju napraviti ono što nijesmo, jedino što nam preostaje je da ustavno i zakonski branimo potonju liniju našeg opstanka i identiteta.

Ili nas ima. ili asimilacija slijedi. Naravno, da nas ima mnogo više nego što velikosrpska mašinerija misli i kako je projektovala.

Pomrsićemo im račune u političkoj areni. Nećemo dopustiti asimilaciju i getoizaciju. Ne damo crnogorsku naciju i crnogorski jezik.

Mi smo nacionalni Crnogorci i to jasno i slobodno velimo. Nikakvi pritisci ne pomažu da bi bilo drugačije. Ustavno, demokratski,  naravno, neotuđivo je pravo svakog građanina da izrazi svoj nacionalni, vjerski i jezički identitet i mi smo tu za princiipe pune ravnopravnosti svih nacija i vjera u Crnoj Gori.

Crna Gora je višenacionalna i viševjerska država i društvo i to niko ne može dovesti u pitanje. Zato mi ponavljamo: jednaka prava za sve i za građansku Crnu Goru vazda.

CEP smatra da ova vladajuća politički Frankeštajn koalicija u Crnoj Gori treba da padne sa vlasti na vanrednim izborima. Prije ili kasnije to će se desiti. Oni samo unazađuju našu domovinu i sve nas.

Nikakvoga dobra Crnoj Gori donijela nije ova vlast, kao ni promjene koje su se dogodile 2020. godine.

Godinama je situacija takva da nam se dešava sve gore od gorega, tako da smatramo da je danas znatno lošije stanje u našem društvu i našoj državi, nego za vrijeme promašene, velikim dijelom anomalijske ranije oligarhijsko-plutokratske vlasti do 2020.

Mjera i distanca su ljudske vrlina – poznato je.

Zato je put našeg uspjeha u jasnoj ideologiji i čistoj politici sa čistim ljudima i samo u zdravom kompomisu u podijeljenom društvu, ali samo ako je to u interesu Crne Gore.

Van toga sve bi bilo promašaj. Sa ovim režimom zdravi kompromis je očito iluzija. Ali, čisti kompromis je moguć među suverenističkim političkim snagama i CEP je otvoren za dijalog u tom smislu za dobro Crne Gore.

Ekskluzivu, monopole, diktate nijesmo skloni da prihvatimo. Mi smo samostalna partija, ne bilo čiji podupirači. To već svako iole upućeniji u aktuelna zbivanja zna.

Evo, ova Vlada je stala na gledištu kojim je osnažila i potvrdila tzv. Temeljni ugovor kojeg je Abazovićeva vlada zaključila sa Srpskom pravoslavnom crkvom. 

Usvojila je, čime su ugrozili evropski put Crne Gore, štetnu i besmislenu rezoluciju o genocidu u Jadenovcu, čime je na žalost, naša država postala jedina država na svijetu koja je usvojila tu i takvu rezoluciju. Tu rezoluciju ranije je odbila da usvoji i Skupština Srbije. Ali je Vučić ppdmetnuo tu rezoluciju da poremeti crnogorsko-hrvatske odnose radi velikosrpskog nakaradnog projekta tzv. “srpskog sveta”. Marionete njehove u vlasti Crne Gore poslušno su usvojile diktatt svog gazde iz Beograda. Sramota, blamaža, neprocjenjiva šteta.

Dobili smo prije toga formalno IBAR iz Brisela, a odmah iza toga odluku Iz Brisela da se u izvještaju briše paragraf o Crnoj Gori. Nije napredak, nego nazadovanje. Suslština je u tome. I protiv smo toga. I još gore i crnje nam priprema ova nesposobna, štetočinska vlast, pogotovo namjerom da nam podmetnu izmjene Ustava nasilnim putem, promjene Zakona o državljanstvu i zaključivanje bilateralnog ugovora o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, što bi bio i homicid i suicid nad Crnom Gorom i njenom nezavisnošću, odnosno, uvod u nasilnu smrt Crne Gore. To odbijamo, kategorički.

Sve su, naravno, ovo njihove, oligarhijske loše poruke. I rđavi politički akti i ne samo politički nego i etički.

No, doći će vrijeme kada će taj tzv. temeljnj ugovor koji je štetan po Crnu Goru biti raskinut. Mi kada budemo u situaciji odlučivanja, a vjerujem bićemo, svesrdno ćemo se truditi da tako bude. Kao što se jasno protivimo izolaciji Crne Gore od evropskih tokova, kao što smo bili protiv ove besmislene Rezolucije o Jasenovcu, kao što smo protiv intencija za zaključivanje bilateralnog ugovora o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, kao što smo protiv uzurpatorske uloge vođstva i emisara Crkve Srbije protiv naše države i njenog crnogorskog, evropskog, građanskog integriteta….

Mi smo partija koja okuplja patriote svih vjera i nacija u Crnoj Gori. Jednako, bez diskriminacije. Odani smo Crnoj Gori i borićemo se za njen sveukupni napredak u ekonomskom, socijalnom, kulturnom i svakom drugom smislu. Da je vječna Crna Gora. Sve za našu Crnu Goru, Crnu Goru ni za što. Živjeli.

Novak Adžić, Predsjednik Crnogorske evropske partije

POLITIKANema Crne Gore bez Crnogoraca i svih građana koji joj ontološki pripadaju
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite