15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

Mugoša: Naplaćeno 100 miliona eura više poreza

Ukupna bruto naplata ostvarena u prošloj godini iznosila je 1,18 milijardi eura, što je 100 miliona više u odnosu na 2018, saopštio je direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša i dodao da je rasla naplata svakog poreskog oblika.

On je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da je plan naplate za prošlu godinu premašen 80 miliona eura.

“U strukturi naplate najznačajniji udio porez na dodatu vrijednost (PDV) i porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, a rast naplate zabilježen je kod svakog poreskog oblika, pa imamo naplatu PDV-a u iznosu od 289,27 miliona eura, što je 15 odsto više nego prošle godine, a 14 odsto iznad plana”, kazao je Mugoša.

Poreza na dobit preduzeća naplaćeno je 75,14 miliona eura, što je devet odsto više nego 2018. godine, odnosno pet miliona eura iznad plana, a doprinosa za obavezno socijalno osiguranje 550,84 miliona eura, četiri odsto više nego 2018.

“Poreza na dohodak građana naplaćeno je 180,89 miliona eura, što je deset odsto više nego 2018. godine, a 17 odsto iznad plana. Poreza na promet nepokretnosti naplaćeno je 20,48 miliona eura, što je deset odsto više nego 2018”, naveo je Mugoša.

Koncesionih naknada naplaćeno je 39,17 miliona eura, što je šest odsto više nego 2018.

Mugoša je kazao da poreski dug predstavlja primarni zadatak PU kojim se godinama svakodnevno bave, a u cilju efikasnijeg upravljanja poreskim dugovanjima prije tri godine donijeli su Plan za upravljanje poreskim dugom kojim se predviđa postepeno smanjenje neizmirenih poreskih obaveza primjenom čitavog seta mjera, preporučenih od međunarodnih eksperata i Državne revizorske institucije, radi naplate što većeg dijela naplativih potraživanja, te oslobađanja poreskog knjigovodstva onih potraživanja koja je apsolutno nemoguće naplatiti.

“U prethodnom periodu ove mjere dale su dobre rezultate, imajući u vidu da je nivo dospjelog poreskog duga smanjen 190 miliona EUR, od čega je samo kroz reprogram naplaćeno preko 62 miliona eura”, kazao je Mugoša.

On je rekao da očekuje da će se povećanjem stepena dobrovoljnog poštovanja poreskih obaveza, te primjenom mjera prinudne naplate i isknjižavanjem obaveza obveznika kod kojih je stečajni postupak okončan likvidacijom nastaviti trend smanjenja poreskog duga.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite