33.1 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Mrvaljević: Naša borba za demokratiju se nastavlja, dok se puzećim djelovanjem nastoji urušiti sistem

Građani su se u utorak okupili ispred zgrade Skupštine kako bismo pokazali da nas ima, da možemo i hoćemo da napravimo promjene, kazao je direktor Foruma slobodnih građana „Luča“ Nebojša Mrvaljević.

Gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV, Mrvaljević je istakao da je protest bio skup građana, političkih partija, nevladinih i patriotskih organizacija koje su željele da pokažu da se protive pogrešnim odlukama koje na silu želi da nametne aktuelna vlast.

“I dalje ćemo davati doprinos civilizacijskom napretku kako bismo ostali građanska, antifašistička i evropska država koja ljudska prava smatra izuzetno važnim, i u kojoj će identitetska pitanja biti ispoštovana, a društveni razvoj ići u pravcu napretka”, poručuje Mrvaljević, dodajući da je ekonomsko-socijalni status građana na izuzetno niskom nivou.

“Puzećim djelovanjem, uz nepoštovanje ustavnih i zakonskih odredbi se nastoji urušiti sistem. Usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku bila je samo kap koja je prelila čašu i isprovocirala građane da izađu na ulicu”, kaže Mrvaljević.

Ističe da su zahtjevi učesnika skupa jasni – zaštita Ustava, odnosno povlačenje Zakona o predsjedniku, uspostavljanje Ustavnog suda i vanredni parlamentarni izbori.

“Treba izmjeriti političku snagu na izborima. Sve drugo je kupovina vremena kako bi se zadržale pozicije do trenutka koji oni budu procijenili da je povoljan za izbore”, smatra Mrvaljević.

Podsjeća da je protest protekao civilizovano, poručujući da niko od okupljenih građana ne želi nasilje i huliganske skupove.

“Naša borba za demokratiju traje. Naš pristup je bio da pokušamo da damo povod za razgovor o zahtjevima koje smo ponudili”, navodi Mrvaljević.

Osvrnuo se na jučerašnji sastanak predstavnika parlamentarnih partija sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović, ističući da on nije dao nikakav rezultat jer nije došlo do konkretnog dogovora za rješenje krize u državi.

“Dio partija većine našao je opravdanje da ne razgovaraju sa kolegama i opstruirao pokušaj dijaloga. Većina od 41 poslanika pokušava pravnim nasiljem da, bez dijaloga i kompromisa, nametne kandidate za sudije Ustavnog suda”, kaže Mrvaljević.

Dodaje da su predložena četiri kandidata za sudije Ustavnog suda koja su imala najmanje glasova u prvom krugu.

Dok se opozicija krivi za opstruiranje, svi zaboravljaju, kaže, da je GP URA čak 18 puta ostao uzdržan kada se odlučivalo o formiranju Ustavnog suda.

“Moraju da shvate da ne mogu da nametnu političku volju prilikom formiranja Ustavnog suda. Sudija mora biti neutralan, nepristrasan, nipošto ne smije biti pod političkim uticajem”, naglašava Mrvaljević.

Poručuje da će danas organizovati sastanak sa učesnicima protestnog skupa ispred Skupštine, kako bi uspostavili model i dogovorili sljedeće korake.

“Energija se mora iskoristiti u pozitivnom pravcu. Moramo ispoštovati dijalog i naći rješenje koje je najbolje za sve građane”, dodaje Mrvaljević.

U Crnoj Gori se, ističe, mora uspostaviti mir, spustiti tenzije i okrenuti ka socijalno-ekonomskim temama i problemima u zdravstvu koji muče sve građane.

“Nemamo osnovnih medicinskih sredstava, ljekova i odgađaju se operacije zbog nedostatka materijala. Prioritet moraju biti pacijenti, odnosno građani koji su korisnici tih usluga”, poručuje Mrvaljević.

POLITIKAMrvaljević: Naša borba za demokratiju se nastavlja, dok se puzećim djelovanjem nastoji...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite