14.7 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Mitropolit SPC: Molitvena probuđenost najčudesniji božićni badnjak

Molitvena i crkvena probuđenost, najdivniji je ukras i najčudesniji božićni badnjak i hram današnje Crne Gore, poručio je mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije u božićnoj poruci.

Amfilohije je poručio da su opipljivi svjedoci tog Božjeg naroda, crkve od pradrevnih vremena, drevne krstionice, drevni hramovi, obnavljani i podizani do najnovijih vremena, pa i brojne njihove ruševine.

“Sve je to podizao kršteni narod Božiji, u slavu Božiju, za svoje i svoje djece spasenje i preobraženje, prosvećenje vječnom svjetlošću Božijom. Svojatanje svetinja od bilo koje vlasti ili vlastodržaca, naročito onih obezboženih, sekularizovanih, jedno je od bezumlja i bezakonja naših dana”, poručio je Amfilohije u poslanici.

Kako je naveo, željeli bi da svojim neljudskim zakonima, podvrgnu svete hramove svome vlastoljublju i častoljublju, “otimajući ih od Crkve Božije koja ih je iznjedrila i koja ih rađa”.

“Naročito hramove iz vremena krštene Crne Gore kralja Nikole, odričući se svega onoga suštinskog što je krasilo tadašnju Crnu Goru: njene vjere pravoslavne, Krsta časnoga, njenog hrišćanskog morala, vjernosti vječnom ljudskom dostojanstvu”, poručio je Amfilohije.

Ti, kako je kazao, moderni idolopoklonici i idoloslužitelji kliču svojoj državi da je vječna, lišavajući je pritom i uništavajući u njoj sve ono što je činilo i čini istinski vječnom.

Zato, rekao je on, svakog razumnog čovjeka raduje ovdašnja molitvena i crkvena probuđenost, koja je najdivniji ukras i najčudesniji božićni badnjak i hram današnje Crne Gore.

“Probudila se u narodu vjera i vjernost Božijoj istini i pravdi, vjera i vjernost Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, Prepodobnog Stefana Piperskog i Svetog Petra Drugog”, kazao je Amfilohije.

On je naveo da rođenjem Hrista Bogočovjeka, čovjek od smrtnoga bića postaje besmrtno biće, bogočovječansko biće.

“Tjelesno rođenje od majke predstavlja rođenje za smrt”, kazao je Amfilohije.

Kako je rekao Hristovo rođenje od Bogomajke priziva svako srce majke da postane srce Bogomajke, po pjesniku, kako bi svako novorođenče rođenjem ”vodom i Svetim Duhom” – tajnom krštenja, zadobilo dar bogočovječnosti, kvasac besmrtnosti i vječnog ljudskog dostojanstva.

“To je ono što daruje Crkva Božija kao Tijelo Hristovo, prizivajući svako ljudsko biće, sav ljudski rod u vječnu i neprolaznu zajednicu Oca i Sina i Duha Svetoga, Boga ljubavi. Jer, zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka”, kazao je Amfilohije.

RTCG.ME

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite