25.9 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Milović: Neidentifikovana osoba namjeravala da oštrim, metalnim vrhom kišobrana povrijedi Milatovića

Funkcioner Pokreta Evropa sad Andrej Milović rekao je večeras u emisiji “Načisto” na TV Vijesti da razumije odluku Jakova Milatovića da inauguracije ne bude na Cetinju.

“To što smo on i ja prošli na Cetinju, naše kolege prilikom predsjedničke kampanje, a gledali ste svi onaj linč koji se desio je poruka da možda on i neko od nas nije tamo dobrodošao. Neko misli da je privatizovao Cetinje i da je Cetinje samo njegovo”, rekao je Milović.

On je kazao da su im u policiji pokazali snimak.

“Još je neidentifikovana osoba koja sa oštrim, metalnim vrhom kišobrana dolazi ispod objekta gdje smo mi ulazili i sa namjerom da fizički povrijedi Jakova Milatovića gađa kišobranom ne ispuštajući ga iz ruke direktno njega u glavu, s tim što ga nije ta osoba povrijedila”, rekao je Milović.

Onda je pojasnio šta je mislio kada je govorio o “kontaminaciji Cetinja”. Milović je rekao da je kompletno društvo kontaminirano podjelama i mržnjom.

“Mislim na sveopštu dekontaminaciju koja se vidi u javnom prostoru i na Cetinju. Sigurno nisam mislio da hemijskim sredstvima idem po Cetinju i prskam ljude. A na taj način je prezentovana moja izjava”, kazao je Milović.

Balša Brković je rekao da se na Cetinju ne može proći s drugom pričom koja nije “hipercrnogorska”.

“Mislim da prava Crna Gora nikad nije odlazila sa Cetinja”, kazao je Brković.

On je kazao da mu je sporna formulacija “dekontaminirati”.

“To je metafora, nije čovjek mislio da zaista dekontaminira. Uvijek bih bio oprezan kada je riječ o metafori i političkom diskursu. Politički diskurs bi morao biti racionalan. Čim neko pribjegava metaforici, znači da ima problem da to saopšti racionalnim sredstvima”, poručio je Brković.

On je Miloviću savjetovao da izbjegava sumnjivu metaforiku i da to ostavi  književnosti.

“Suština je da vi stvari kažete racionalno. Što budete jasnije i racionalnije saopštavali stvari, manje ćete imati prostora za ovu vrstu nesporazuma.”, rekao je Brković.

On je rekao da je emancipatorski, crnogorski pokret koji je stvorio modernu Crnu Goru oblikovan i bio je moguć zahvaljujući Cetinju.

Milović je rekao da kada je namjera loša, možete da izjavite šta hoćete.

On je rekao da nije saglasan sa Brkovićem kad kaže da se iz politike isključe metafore.

“Ukoliko bismo isključili iz politike metafore, književnost, istoriju, politika bi bila suvoparna djelatnost koja bi se svela na tehnokratiju. Ta politika nema svoju ljepotu. To što neki vrlo maliciozni novinar istgne iz konteksta pa stavi Milović: Dekontaminisaćemo Cetinje, u tom trenutku djeluje kao da sam Adolf Ajhman koji sprema konačno rješenje za Cetinjane i idem u Aušvic ili Dahau…”, rekao je Milović.

On je kazao da medijska scena u Crnoj Gori nikad nije bila kontaminiranije nego sada.

Poručio je da će i dalje koristiti metafore.

Janković je Miloviću rekao da je dekontaminacija ružna riječ.

“Samim tim što tri dana pokušavate da pojasnite što ste željeli da kažete, svjesni ste da nijeste dobru riječ upotrijebili”, rekao je Janković.

“Pa naravno kad se radi o medijskom linču. Tri dana sam medijski linčovan. Meni se postavlja riječ dekontaminacija. Borka Pavićević ima Centar za kulturnu dekontaminaciju. Antropološkinja Svetlana Slapšak govori o kulturnoj dekontaminaciji da bi se pobijedile podjele. Liberalna partija koja me osudila govori o dekontaminaciji. Radi se o jeftinom politikantstvu, manipulacijama i medijskoj satanizaciji”, rekao je Milović.

VIJESTIMilović: Neidentifikovana osoba namjeravala da oštrim, metalnim vrhom kišobrana povrijedi Milatovića
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite