15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

MCP: Niko da ne preduzima jednostrane i ishitrene pravne aktivnosti

Mitrpolija crnogorsko-primorska saopštila je da inicijative za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti nisu učinjene u dogovoru sa njima, te apeluju da se ne preduzimaju pravne aktivnosti koje zbunjuju javnost.

Beogradski advokati Milenko i Momir Radić podnijeli su prije dva dana Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu saglasnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Ustavom i međunarodnim ugovorima.

Povodom pojedinačnih pravnih aktivnosti lica koja nisu punomoćnici Mitropolije Crnogorsko-Primorske i Eparhija Budimljansko-Nikšićke, Zahumsko-hercegovačke i Mileševske Srpske pravoslavne crkve, obavještavamo javnost da te aktivnosti, poput podnošenja inicijativa Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, nisu učinjene u dogovoru sa našom Crkvom, niti su, pak, sa njenim predstavnicima usaglašavane”, saopšteno je iz MCP.

Kako napominju, razumijevajući da su brojne odredbe ovog Zakona izazvale veliko uznemirenje stručne javnosti i vjernog naroda prvenstveno u Crnoj Gori, ali i šire, i vjerujući da je u pitanju dobra volja, apeluju da se ne preduzimaju jednostrane i ishitrene pravne aktivnosti koje samo zbunjuju javnost i izazivaju zabunu.

Pravni savjet naše Crkve će, po blagoslovu i sa punomoćjem nadležnih crkvenih vlasti, blagovremeno preduzeti sve neophodne pravne aktivnosti u pogledu zaštite ugroženih prava naše Crkve. Sve stručnjake i ljude dobre volje koje boli ova najnovija nepravda prema Crkvi pozivamo da svoje predloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori”, navode iz Pravnog savjeta MCP.

Podsjetimo, Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori, na snagu je stupio 8.januara. Mitropolija crnogorsko primorska se protivi ovom Zakonu, traže da bude povučen. Pripadnici Srpske pravoslavne crkve danima protestuju zbog ovog Zakona. Organizuju se litije i molebani. MCP tvrdi da država Crna Gora ovim zakonom želi da otme imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To tvrdi i zvanični Beograd, gdje su zbog donošenja ovog zakona organizovani protesti, a dva puta je pokušano paljenje crnogorske zastave na zgradi naše Ambasade u tom gradu.

Napadi na Crnu Goru zbog ovog zakona stižu na najviših adresa u Srbiji, počev od predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića, koji je, miješajući se u unutrašnje pitanje naše države, upozorio vlast da ne “otima srpske svetinje”.

Zvanična Podgorica je jasno odgovorila da nema ni gvoora o otimačini, već da je riječ o zakonskom rješenju koje je ispoštovalo preporuke Venecijanske komisije.

cdm.me

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite