32.5 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Mandić će u petak uručiti Trinaestojulske nagrade

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić svečano će u petak uručiti Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu, saopštili su iz Skupštine Crne Gore.

Mandić će nagrade uručiti književniku Andriji Raduloviću, slikaru Branislavu Banetu Sekuliću i doktoru bogoslovskih nauka Nikoli Marojeviću, kao i Draganu Koprivici, ovogodišnjem dobitniku Trinaestojulske nagrade za životno djelo.

Svečanost povodom uručenja Trinaestojulske nagrade biće održana u petak, 12. jula 2024. godine, u Vladinom domu na Cetinju, u 12:00 sati.

Podsjećamo, proglašenje dobitnika ovogodišnje Trinaestojulske nagrade izazvalo je velike kritike javnosti ali i kandidata za tu nagradu. 

Diplomirani inženjer mašinstva i jedan od kandidata za Trinaestojulsku nagradu, Zoran Ilinčić, podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu prijavu protiv ministarke kulture i medija Tamare Vujović i žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade Crne Gore za 2024. godinu. On sumnja u korupciju prilikom podjele Trinaestojulske nagrade.

Crnogorski naučnik i ovogodišnji kandidat za Trinaestojulsku nagradu, Dragan Hajduković, uputio je otvoreno pismo poslanicama i poslanicima Skupštine Crne Gore u kojem zahtijevao da, u okviru svojih ovlašćenja, munjevito reaguju i preduzmu mjere kako bi se preispitao rad žirija i ponište njegove odluke.

Crnogorski pjevač izvornih pjesama i jedan od kandidata za Trinaestojulaku nagradu, Milisav Moto Laketić, pridružio se inicijativi Dragana Hajdukovića da se opozove odluka o dodjeli ovogodišnjih Trinaestojulskih nagrada zbog, kako je naveo, “očigledne zloupotrebe od strane žirija”. 

Interpretatorka crnogorske tradicionalne narodne pjesme, Branka Šćepanović, apelovala na donosioce odluka da prekinu praksu otvorenih političkih manipulacija koje su prisutne kada je u pitanju dodjela ove državne nagrade.

DRUŠTVOMandić će u petak uručiti Trinaestojulske nagrade
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite