34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Mamula – Crnogorsko kulturno dobro i turistička

atrakcija

bez ijedne državne zastave! (video)

Čuveno ostrvo Mamula, kolokvijalnog naziva Lastavica, sa utvrđenjem iz 19. vijeka, krasi ulaz u Bokokotorski zaliv. 

Tvrđava je dugo bila prepuštena vremenu i avanturistima koji su željeli da makar na momenat osjete duh čuvene Rondine iz perioda Mletačke republike.

Sada je tvrđava, odnosno cijelo ostrvo prava turistička atrakcija, sa luksuznim hotelom, restoranom, bazenima i nijednom crnogorskom zastavom!

Da je nekadašnje stanje Mamule, kada je bila prepuštena sama sebi, bilo zabrinjavajuće, jasno je bilo onog trenutka kada je stepenište počelo da se urušava i kada je bilo izvjesno da čuveno crnogorsko antifašističko zdanje neće opstati u svom simboličnom kružnom obliku. Ipak, ostrvo ubrzo dobija svog novog vlasnika – kompaniju Orascom Holding Mamula Montenegro iz Herceg Novog, koja je kćerka firma egipatsko-švajcarskog holdinga Orascom Development, iza kojeg stoji egipatski milioner Samih Saviris.

Da kao država možemo biti ponosni na sadašnji izgled ostrva, prikazuju i snimci koje su nam poslali čitaoci, oduševljeni prizorom koje su posjetili, a ipak zabrinuti činjenicom da na crnogorskom, antifašističkom stjecištu, koje se nalazi pod zaštitom UNESCO, nema nijedne državne zastave.

Vlasnik jeste egipatski milioner, ali podsjećamo da je Mamula dio Crne Gore, krasi njenu obalu i njenu kulturnu baštinu, ukazuje na crnogorsku istoriju i čini dio njene antifašističke tradicije, pa je za očekivati da se crnogorska zastava vijori, i to ne na bilo kojem mjestu, nego na centralnom.

Lastavica je čuvar ulaza u Bokokotorski zaliv i svaki brod koji mu se bliži, prvo ugleda ostrvo na kojem ne postoji nacionalno obilježje!?

Ovim povodom uputili smo pitanja Dragani Bećirović iz Magne, agencije za odnose sa javnošću hotela “Mamula Island”, koja nam je, nakon više upita, odgovorila da još nije dobila stav menadžmenta po tom pitanju, pa nam ne može dati informaciju zašto crnogorske zastave nema, kao ni da li će je i kada biti na tom crnogorskom kulturnom dobru.

DRUŠTVOMamula - Crnogorsko kulturno dobro i turistička
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite