34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Kovačević: Odluka da Nikšić dobije Slavu grada je moralna obaveza

Odbornica Kluba Evropski Nikšić Jelena Marković kazala je na današnjoj sjednici da se mijenjanjem Statuta zbog toga da bi Nikšić imao svoju slavu, krši Ustav, te da je ova namjera lokalne uprave zloupotreba imena Svetog Vasilija Ostroškog koji Nikšićani inače slave.

Skupština opštine Nikšić raspravlja o odluci da Nikšić ima Slavu grada, a to je Dan Sv. Vasilija Ostroškog, koji se obilježava 12.maja-

Marković je zatražila i da Zaštitnik ljudskih prava analizira ovakvu odluku, te da uopšte nije poznato na koji način će se 12.maj obilježavati u Nikšiću.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević je ustvrdio da će Ustavni sud potvrditi namjeru lokalne uprave.

-Ne dozvoljajte da nas dijele ovakve stvari, jer mi samo formalizujemo nešto što je identitet Nikšića. Ovdje nema nikakvih zlih namjera, kazao je Kovačević, naglašavajući da se ovom odlukom nikome ništa ne nameće.

Šef kluba odbornika SD Nikola Zirojević, istakao je da niko nema ništa protiv Sv Vasilija Ostroškog, pa čak ni ateisti ili pripadnici vjere koja nije pravoslavna. On je ponovio tvrdnje CDT da se ovim potezom krši Ustav i vrši diskriminacija. On je predložio da se čeka odluka Ustavnog suda i da se na osnovu nje ponašaju svi odbornici, odnosno, da poštuju to mišljenje.

Kovačević je kazao da imaju obavezu prema građanima, te da moraju donositi odluke, a one ne mijenjaju ništa, jer tog datuma su litije od 1996.godine i nikome nijesu i ne smetaju.

Ovakvu odluku je nazvao moralnom obavezom uz poštovanje svih zakona.

Nezavisna Odbornica Tanja Knežević Perišić mišljenja je da Nikšić treba da dobije Zaštitnika grada, ali ne Slavu Nikšića, jer se time ruše prava Nikšićana.

-Vlast želi da prisvoji Vasilija Ostroškog kao srpskog sveca, a on je svetac Crnogorske pravoslavni crkve već nekolika vijeka. Crnogorci su ga branili u Devet ostroških dana, a u kalendaru SPC on je tek posljednjih decenija pod crvenim slovom. Ako je on srpski svetitelj zašto je na Podgoričkoj skupštini predlagano da se spale i on i Sv. Petar Cetinjski – rekla je ona. 

Sjenica SO Nikšić je u toku, na dnevnom redu je 25 tačaka, ali po svemu sudeći neće se odlučivati o promjeni naziva ulica u Nikšiću, jer je to još u proceduri i tek će se o tome raspravljati.

POLITIKAKovačević: Odluka da Nikšić dobije Slavu grada je moralna obaveza
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite