27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Kovačević: Abazović zloupotrijebio funkciju, tužilaštvo da ispita navode Do Kvona

Premijer Dritan Abazović sazivanjem i održavanjem sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost zloupotrijebio je javnu funkciju, smatra programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević. Kaže i da tužilaštvo što prije treba da ispita da li je uhapšeni “kralj kriptovaluta” Do Kvon finansirao kampanju Pokreta Evropa sad.

Jučerašnja sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, navodi i optužbe iz pisma Do Kvona predsjedniku Vlade, kako smatra Kovačević dio su predizbornke kapmanje.

“To jeste dio predizborne borbe, samim tim što se dešava u sedmici pred održavanje izbora”, saopštila je Kovačević u Jutarnjem programu TVCG.

Ona navodi da taj slučaj Do Kvon – Spajić ima dva aspekta jedan je politički, a drugi je krivično-pravni. Poručuje i da nadležni organi moraju ozbiljno pozabave navedenim optužbama.

Kovačević ističe da javnost o ovom slučaju zna je Do Kvon, u Koreji i SAD osumnjičen za kripto prevaru od oko 40 milijardi dolara, da je uhapšen u Crnoj Gori i da se u našoj državi vodi postupak protiv njega zbog falsifikovanja ličnih dokumenata.

Pored toga, Do Kvon je u pismu upućenom premijeru Dritanu Abazoviću, naveo kako podsjeća Kovačević, da se družio sa Spajićem, ali i da je finansirao političku kampanju Pokreta Evropa sad.

Upravo je to, kako ističe Kovačević, najteža optužba koju bi trebalo provjeriti.

“Jako je bitna reakcija tužilaštva i da mi dobijemo informaciju šta se tu dešavalo pogotovo sa stanovišta finansiranja kapamnje, jer je PES partija koja vrši vlast u Podgorici i koja je dala predsjednika države”, kazala je Kovačević.

Dodaje da ipak, ništa od tih pitanja nije nadležnost ni premijera, ni Vijeća za nacionionalnu bezbjednost.

“Po našem mišljenju premijer je zloupotrijebio funkciju, javni resurs. Nije zloupotreba funkcije samo kada koristite službeni automobil ili prostorije, već i kada sazovete Vijeće za nacionalnu bezbjednost. Po mom uvjerenju, iz javnih informacija koje smo čuli, ništa što je juče premijer saopštio me ukazuje da u ovom slučaju bilo ugrožavanja javne bezbjednosti. Što se tiče ostalih optužbi, zna se ko je nadležan da se bavi tim, nije Vlada nije premijer nije Vijeće za nacionalnu bezbjednost”, zaključila je Kovačević.

VIJESTIKovačević: Abazović zloupotrijebio funkciju, tužilaštvo da ispita navode Do Kvona
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite