34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Koprivica: Zaustaviti neustavno uvođenje slave grada i nezakoniti istorijski revizionizam u Nikšiću

– Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva odbornice/ke u SO Nikšić da ne usvajaju inicijativu o uvođenju slave grada jer je ona protivna Ustavu i relevantnim međunarodnim konvencijama. Takođe, pozivamo Opštinu Nikšić da odustane od inicijative za promjenu ulica u gradu jer je ona, u svojim djelovima, nezakonita i predstavlja primjer opasnog istorijskog revizionizma -poručuje izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.  

“Iako nas je zaprepastila činjenica da se niti jedan odbornik/ca nijesu usprotivili predlogu da se u opštini Nikšić uvede slava grada iako postoji odluka Ustavnog suda kojom je slična inicijativa u Herceg Novom proglašena neustavnom, nadamo se da on na sjednici zakazanoj za 27.4. neće biti usvojen.

Usvajanjem predloga SO Nikšić bi pripadnike pravoslavne vjerske zajednice dovela u privilegovan položaj u odnosu na druge građane – pripadnike drugih vjerskih zajednica i ateiste, čime bi povrijedila princip jednakosti građana, njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i njihovo pravo da budu zaštićeni od bilo kog akta posredne ili neposredne diskriminacije.

Predloženim rješenjem se krši duh Ustava i važni ustavni principi: Crna Gora je građanska država (član 1), svi su pred zakonom jednaki (član 17), vjerske zajednice su odvojene od države (član 14), zabrana asimilacije (član 80)… Predlog nije u skladu ni sa članom 9 Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je propisano da nijedna religija nema status državne religije.

On je u suprotnosti i sa jednim od osnovnih principa međunarodnog prava o ljudskim pravima – zabranom diskriminacije, koja je sadržana u Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda (član 14. Konvencije i Protokol 12) koja zabranjuje diskriminaciju od strane organa javne vlasti po bilo kom osnovu”, navodi Koprivica. 

Imenovanje ulice u Nikšiću po pripadniku Bjelopavlićke četničke brigade Blagoju Jovoviću predstavljalo bi direktno kršenje Zakona o spomen-obilježjima koji zabranjuje podizanje spomen-obilježja “licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača”, kaže Koprivica. 

“Pored ovoga, da bi se vršile inicirane promjene, isti zakon nalaže, obavezu da SO Nikšić usvoji Predlog programa podizanja spomen-obilježja za 2023. godinu, koji ima jasno definisane neophodne elemente uključujući i spisak spomen-obilježja koja će biti izmijenjena, dorađena, izmještena, zamijenjena ili uklonjena, sa obrazloženjima razloga za to. Takođe, Ministarstvo kulture i medija mora dati saglasnost na ovaj program, a tek nakon toga su moguće promjene. Na sajtu SO Nikšić nije moguće pronaći ovaj program niti saglasnost Ministarstva kulture”, dodaje Koprivica. 

Preimenovanje ulica Narodnih heroja i Partizanski put bi poslalo jasnu poruku da većina u SO Nikšić ima problem sa antifašizmom, smatra on. 

“Poštujemo činjenicu da u nikšićkom parlamentu postoji različit spektar ideoloških pozicija koje zastupaju pojedine političke partije, ali zaista ne očekujemo da u gradu koji je dao 48 narodnih heroja većina odbornika/ca želi da uništi sjećanje na njih.

Uništavanje sjećanja na te ljude značilo bi akt istorijskog revizionizma, obračun sa najprogresivnijim momentom naše prošlosti, te bezobzirnu trgovinu zarad ostvarenja političkog i ideološkog profita.

Pored toga, ovdje postoji problem sa aktuelnim društvenim momentom i političkim porukama koje bi se na ovaj način poslale. A te poruke bi bile potpuno jasne: većina u Nikšiću ima problem sa jednakošću, poštovanjem ljudskih prava i evropskih vrijednosti, sa borcima/kinjama protiv okupatora i fašizma, sa borbom za pravednije društvo, za prava žena, za društvo u kome vlada socijalna pravda i poštenija raspodjela bogatstva, ima problem sa borbom za siromašne a protiv jakih i moćnih.

Nadamo se da je u Nikšiću ostalo makar malo političke vizije i razuma i da inicijative koje su predložene neće proći”, kaže Koprivica. 

POLITIKAKoprivica: Zaustaviti neustavno uvođenje slave grada i nezakoniti istorijski revizionizam u Nikšiću
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite