37.8 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Još od doba knjaza Nikole prave čunove

Stanko, Lazo, Blažo, Janko, a zatim Marko – još iz doba knjaza Nikole Petrovića, pa sve do danas, porodica Brnović izrađuje čunove.

– Ja sam peta generacija koja preuzima zanat od oca Janka, koji još uvijek radi oko čunova. Što se kaže, od malih nogu, prva igračka mi je bila teslica. Vazda sam kao mali, išao oko kuće i ,,đeljao” što bi mi rekli – priča Marko.

Njihovo umijeće, spada u kulturno nematerijalno naslijeđe Crne Gore. Za talentovane nejmare, svaki čun je unikat. U zavisnosti od zahtjeva, u prosjeku im je neophodno 15 dana za izgradu plovila.

Nasljednik loze Brnovića, otkriva da je đed Blažo, sa svojih deset prstiju i vrhunskom preciznošću, uspijevao da sa ručnom šegom i teslicom napravi prava umjetnička djela.

Kada je riječ o materijalu, biraju borovinu. Ravnomjerno raspoređena smola, jedan je od elemenata koji utiče na kvalitet drveta. Za razliku od metalnih i plastičnih barki, daska od munike, ipak ima svoju čar.

– Čun je simbol Skadarskog jezera. Prilagođen je da odbija talase i ne dopušta vodi da prodre u unutrašnjost – govori Marko, koji se prisjeća i djela na koje je najponosniji, dodajući da nema kome nijesu izašli u susret i na veresiju napravili čun.

– On je bio devet metara dužine, tri širine i jedan metar dubine. To nam je najveći brod do sada. O broju napravljenih čunova, ne vodimo evidenciju. Ne znamo tačno koliko smo ih napravili – zaključuje predstavnik pete generacije Brnovića.

Dokle god složni otac i sin, zajedničkim radom njeguju tradicionalnu baštinu, Skadarsko jezero i okolne vode, uljepšavaće autentična drvena plovila.

DRUŠTVOJoš od doba knjaza Nikole prave čunove
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite