33.1 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Jokić i Šaban grubo kršili propise i procedure

Protiv načelnika Centra bezbjednosti Podgorica Gorana Jokića i nekadašnjeg načelnika CB Cetinje Dalibora Šabana pravni zastupnik porodica žrtava masakra na Cetinju iz avgusta prošle godine, kada je Vuk Borilović ubio 10 osoba, među kojima i dvoje djece, podnijeli su juče Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, potvrdio je Pobjedi advokat Zoran Đukanović, punomoćnik porodica Pejović, Martinović, Radunović i Đurišić.

Kako je kazao, Jokić i Šaban su svojim nepostupanjem i grubim kršenjem zakonskih propisa propustili da izvrše ono što je bila njihova zakonska obaveza, a to je da se oduzme oružje ubici Vuku Boriloviću prije krvavog pira na Cetinju.

– Oni su za to imali duže od godine. Razlog za to je dvostruk. Prvi je što je na neuropsihijatrijskoj klinici Borilović bio liječen, o čemu su obaviješteni nadležni državni organi i policija je o tome imala podatke. Drugi razlog je što su imali i podatak da je protiv Borilovića od 2021. godine vođen krivični postupak za nasilničko ponašanje – kazao je Đukanović naglašavajući da su, u skladu sa zakonom i internim procedurama MUP-a, municija i oružje morali biti oduzeti.

O tome da je Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo i moralo, po najmanje dva zakonska osnova, još 2021. godine oduzeti oružje Vuku Boriloviću, Pobjeda je pisala još 17. avgusta prošle godine, pet dana nakon užasne tragedije koja je zadesila Cetinje.

Policija je protiv Borilovića još 2021. godine podnijela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje zbog svađe sa kolegom, kada je i sproveden tužiocu. Kako je Pobjeda tada objavila, Borilović je nakon sukoba na poslu otišao kod kolege u mjesto stanovanja, povrijedio ga, oštetio mu automobil i gađao kamenjem u kuću, nakon čega ga je kolega prijavio policiji.

Krivična prijava

Dva dana nakon masakra, tadašnji načelnik kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica Zoran Bašanović je u programu RTCG dao skandalozno objašnjenje da je praksa da se oružje obično oduzima isključivo kada je u pitanju nasilje u porodici.

– Mi nijesmo nikada imali prijavu nasilja u porodici vezano za Borilovića. Takođe, postoje uslovi da će se oduzeti oružje od lica ako se druži sa licima iz kriminogene sredine ili sklonim uživanju alkohola, opojnih droga, ako je sklon nasilju. Mi ništa od toga nijesmo imali kod Borilovića. Nijesmo imali, što se kaže, taj radar za njega – kazao je tada Bašanović.

Međutim, Zakon o oružju je u članu 48 eksplicitan. Tu se navodi da će Ministarstvo oduzeti oružje, municiju i ispravu o oružju od fizičkog lica koje prestane da ispunjava neki od opštih uslova za izdavanje odobrenja za nabavku oružja definisanih u članu 13 zakona, specifično njegov stav 5.

U pomenutom stavu, uslov čije je ispunjenje prestalo samom krivičnom prijavom je da „ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, a naročito: uživanje alkohola, droga ili drugih psihoaktivnih supstanci, poremećeni porodični odnosi, sukobi sa okolinom, agresivno ponašanje, kao i drugi poremećaji u ponašanju, disciplinske povrede propisa o lovstvu ili sportskom streljaštvu“.

Tada je za Pobjedu dr Miloš Vukčević, advokat i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran, kazao kako je napadom na kolegu došlo do ,,sukoba sa okolinom“ i „agresivnog ponašanja“, te da je MUP morao po tom osnovu oduzeti oružje od Borilovića.

Osim navedenog, i u članu 50 Zakona o oružju normirana je hitna mjera preventivnog oduzimanja ako se utvrdi da postoje okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno.

Oružje, municija i isprava o oružju oduzeće se odmah i prije okončanja krivičnog, prekršajnog, odnosno upravnog postupka, do okončanja tog postupka, radi preduzimanja preventivnih mjera u cilju zaštite od nasilja u porodici ili zaštite javnog poretka, koje se moraju preduzeti bez odlaganja, a činjenice na kojima se zasniva rješenje o oduzimanju oružja su utvrđene ili barem učinjene vjerovatnim, piše u Zakonu.

DODATNI PROPUSTI

Punomoćnik oštećenih porodica, advokat Đukanović za Pobjedu kaže da postoje i dodatni ozbiljni propusti u djelovanju Jokića i Šabana koji im se stavljaju na teret krivičnom prijavom.

– Oni su 12. avgusta prošle godine tek nakon 40 minuta angažovali policijske snage, kada je ubica već završio svoj krvavi pir, iako je na 100-ak metara od mjesta početka izvršenja zločina bilo policijskih službenika koji su se nalazili u blizini Cetinjskog manastira. Oni su kao rukovodioci morali da im daju naređenje da pokušaju da ga onesposobe zbog velike prijetnje po živote i zdravlje ljudi. Oni to nijesu uradili i to je krivično djelo – kazao je Đukanović.

On je Pobjedi kazao da će u postupku predložiti saslušavanje više svjedoka, među kojima ima i službenika policije koji žele da daju iskaz i potvrde navode iz prijave.

PRIJAVA

U krivičnoj prijavi SDT-u se navodi da su prvookrivljeni Jokić, kao direktno nadređeni drugookrivljenom Šabanu, i sam Šaban, u svojstvu službenih lica kršenjem zakona i propisa, te propuštanjem dužnosti nadzora određenog zakonom i internim aktima MUP-a, propustili da Boriloviću oduzmu oružje i municiju kojim je 12. avgusta 2021. godine izvršio zločin, imajući u vidu da su se za to stekli svi uslovi predviđeni zakonom.

Punomoćnik u prijavi navodi da su okolnosti o vođenju krivičnog postupka protiv Borilovića i psihijatrijskom liječenju od posebnog značaja i takve prirode da su morale proizvesti zakonitu reakciju države i da se tragedija mogla izbjeći.

– Izvršilac krivičnog djela je imao kriminalni dosje. Protiv Vuka Borilovića je podnešena krivična prijava za nasilničko ponašanje 2021. godine, a liječio se u neuropsihijatrijskoj bolnici i o tome su bili obaviješteni nadležni državni organi Crne Gore, konkretno podgorička i cetinjska policija na čelu sa ovdje osumnjičenim licima – navodi se u prijavi.

Svaki od ovih razloga, piše između ostalog, sam za sebe je takve prirode da se, prema važećim propisima i zakonima Crne Gore, izvršiocu djela moralo odmah oduzeti oružje i da je riječ o teškom propustu Jokića i Šabana koji je doprinio tragediji kakvu Crna Gora ne pamti.

– Ovdje posebno napominjemo činjenicu da se u blizini kuće, u momentu kada se događala tragedija, nalazila jedinica policije koja je čuvala zastave na ogradi Cetinjskog manastira i čija je reakcija neprihvatljiva, neprimjerena i suprotna zakonu – piše u prijavi SDT-u.

Pravila struke, kako se navodi, nalažu obavezu policijskih službenika da zaštite građane od neposredne opasnosti.

– Napominjemo da je policijskim službenicima trebalo 45 minuta da reaguju i preduzmu potrebne radnje, iako su bili upozoreni na predmetni događaj, a čije nepostupanje je dovelo do nenadoknadive štete, smrti lica, kao i straha i duševnog bola članova domaćinstava poginulih u velikom intenzitetu koje traje i dan- danas – navodi se u prijavi.

Zbog svega navedenog, kako piše u krivičnoj prijavi, Jokić i Šaban su izvršili krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 417 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore i predlaže se nadležnom tužilaštvu pokretanje krivičnog postupka.

izvor: pobjeda.me

HRONIKAJokić i Šaban grubo kršili propise i procedure
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite