18.1 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Jaramaz: Zašto Amfilohije izbjegava srpska obilježja na protestima?

Politikolog i bivši šef kabineta ministra vjera u Vladi Srbije Igor Jaramaz, jedan od autora strategije Vlade Srbije o Srbima u regionu iz 2011. godine, uvjeren je da i Srbija i SPC moraju da instistiraju da konačno rješenje bude cjelovito i da se odnosi na cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

To je njegov odgovor na spekulacije o mogućem nastojanju ili želji da se problem sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti riješi u okviru Mitropolije crnogorsko-primorske koju vodi Amfilohije Radović, a ne u okviru SPC – piše „Blic”.

Na protestima Mitropolije se, inače, izbjegavaju srpska obiljeležja”, navodi „Blic”, „kao što je primjetno i da mitropolit Amfilohije izbjegava da pri pominjanju crkve i naroda u Crnoj Gori koristi prefiks ‘srpski’, što po mišljenju Jaramaza može da ukazuje na ‘određenu političku diplomatiju ili političko lukavstvo u pokušaju pronalaska kompromisa’. Njega u tom smislu više brinu ljudi oko mitroplita Amfilohija”.

Mislim na ljude od kojih su, još 2006. godine, potekli prijedlozi da se koristi termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, što je, istina, napušteno, pošto nije prihvaćeno. Poslije toga je počela da se u prvi plan ističe Mitroplija crnogorsko-primorska, iako ona pokriva tek polovinu Crne Gore, a kojoj ostale eparhije ni kanonski, ni u nekom drugom smislu nijesu podređene”, izjavio je Jaramaz.

Izvor: Antenam/Blic

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite