37.8 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Igre iza zatvorenih vrata o ,,Otvorenom Balkanu“

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i zamjenik predsjednika Pokreta ,,Evropa sad“ odlučio je da – na izborni dan, u intervjuu za austrijski Der Standard – pošalje političke poruke o inicijativi ,,Otvoreni Balkan“, ali i odnosima Crne Gore i Srbije, suprotstavljene stavovima stranačkog predsjednika Milojka Spajića, koji je i nosilac liste Pokreta ,,Evropa sad“.

– Berlinski proces je ključni element za regionalnu integraciju. Problem sa Berlinskim procesom je, međutim, što svih šest zemalja uvijek moraju da se slože. A ponekad postoji problem, posebno između Kosova i Srbije. ,,Otvoreni Balkan“ je stoga i poruka za EU. Ako postoji nešto što služi kao podsticaj da se stvari ubrzaju u okviru Berlinskog procesa, to je dobra stvar – kazao je Milatović za austrijski list, uz tvrdnju, koju nije potkrijepio izvorom informacije, da čak ,,60 odsto Crnogoraca želi da se Crna Gora uključi u inicijativu“. 

Predsjednik Crne Gore otišao je i korak dalje, u geopolitičku analizu. Prema mišljenju Milatovića, ta regionalna inicijativa je značajna i za normalizaciju odnosa u regionu Zapadnog Balkana, posebno između Srbije i Crne Gore, čije relacije je uporedio sa onim između Njemačke i Austrije.

– Dijelimo isti jezik, dijelimo istu kulturu i nekada smo bili ista država – ocijenio je Milatović.

Predsjednik Crne Gore je očito izabrao izborni dan da projektuje budućnost Crne Gore, nakon crnogorskih izbora. Istovremeno je poslao indikativnu poruku svom partijskom kolegi – Milojku Spajiću.

JAVNE I TAJNE PORUKE 

I do sada su predsjednik Pokreta ,,Evropa sad“ Milojko Spajić i njegov partijski zamjenik Jakov Milatović u javnosti iznosili različite ocjene o tome da li Crna Gora treba da pristupi kontroverznoj inicijativi „Otvoreni Balakan“ iza koje stoje srpski predsjednik Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama.

Aleksandar Soroš je otvoreni zagovornik inicijative ,,Otvoreni Balkan“. Tako je prošle godine, u izjavi za beogradski Danas, ocijenio da bi ,,Inicijativa Otvoreni Balkan mogla da pomogne pri rješavanju dugotrajnih sporova u regionu“. Teško da je koincidencija što je gotovo istovjetnu poruku, godinu kasnije, a samo dva dana nakon susreta sa Sorošem u Vili „Gorica“, poslao i crnogorski predsjednik Milatović u intervjuu za Der Standard

Tako je Spajić 6. februara ove godine, u razgovoru za lokalni javni servis TV Nikšić, bio decidan i ustvrdio da ,,nijesmo spremni u ovom trenutku za Otvoreni Balkan i da treba biti potpuno fokusiran na evropske integracije“. Kanije je isti stav u više navrata ponavljao, a tokom izborne kampanje nije pominjao ideju o ,,Otvorenom Balkanu“.

Nasuprot njemu, Milatović je i ranije – a naročito u jučerašnjem intervjuu za Der Standard – vrlo jasno podržao inicijativu ,,Otvoreni Balkan“. Sada su, dakle, te razlike očiglednije i Milatovićeva pozicija je mnogo bliža onoj koju iskazuje Ura Dritana Abazovića ili Demokrata Alekse Bečića, pa čak i strankama bivšeg Demokratskog fronta, DNP-u Milana Kneževića i Novoj Andrije Mandića.

Uz sve to, zanimljivo je da je predsjednik Crne Gore iz nekog razloga sakrio svoje nedavno djelovanje i tajne susrete. 

ZAKULISNI SASTANCI 

Pobjeda je juče objavila informaciju da je Jakov Milatović u petak veče razgovarao u Vili „Gorica“ sa Aleksandrom Sorošem, zamjenikom predsjednika međunarodne Fondacije za otvoreno društvo.

Zvanične najave susreta nije bilo, kao ni saopštenja sa sastanka koji je trajao duže od sat, pa nije poznata tema razgovora, dva dana prije izbornog dana.

Aleksandar Soroš, kao jedan od čelnika Fondacije koju je osnovao njegov otac, milijarder Džordž Soroš, čest je gost lidera država Zapadnog Balkana, od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, do albanskog premijera Edija Rame.

Za crnogorske političke prilike jedan detalj je važan: Aleksandar Soroš je otvoreni zagovornik inicijative ,,Otvoreni Balkan“. Tako je prošle godine, u izjavi za beogradski Danas, ocijenio da bi ,,Inicijativa Otvoreni Balkan mogla da pomogne pri rješavanju dugotrajnih sporova u regionu“.

Teško da je koincidencija što je gotovo istovjetnu poruku, godinu kasnije, poslao i crnogorski predsjednik Milatović u intervjuu za Der Standard?

Ili se, što je realnije, baš tom izjavom naslonio, ne samo na Soroševu priču, već i uticajnih Amerikanaca. Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u više navrata je istakao da SAD podržavaju ,,Otvoreni Balkan“ i da na tu ,,inicijativu gleda kao na pokušaj integracije u EU“. Pozitivne ocjene o ,,Otvorenom Balkanu“ emituje redovni i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

PROMJENA IGRE

Problem je, međutim, što – uprkos mnogim nastojanjima predstavnika zvaničnog Vašingtona – inicijativa ,,Otvoreni Balkan“ nema podršku više država regiona, ali, što je važnije, ni ključnih država Evropske unije koje insistiraju na implementaciji Berlinskog procesa.

Zato sada, kažu izvori Pobjede, diplomate iz Vašingtona lobiraju da inicijativa ,,Otvoreni Balkan“ bude uvrštena unutar projekta Berlinski proces. Prema informacijama našeg lista, Amerikanci pokušavaju da države Kvinte ubijede da ,,Otvoreni Balkan“ ipak ne izgubi relevantnost i da bude sastavni dio šireg integracionog procesa.

Da li je mlađi Soroš dolazio u Podgoricu i o tome razgovarao sa predsjednikom Milatovićem, koji je zamjenik predsjednika Pokreta ,,Evropa sad“, da bi dobio podršku vlasti u Podgorici za novu strategiju nakon što se formira izvršna vlast poslije vanrednih parlamentarnih izbora – možda će biti poznato tek kada počnu pregovori o formiranju nove vlasti nakon 11. juna.

Izvjesno je, međutim, da je priču o ,,Otvorenom Balkanu“ Milatović plasirao, ne zbog međunarodne zajednice, već upravo uticaja na postizborna dešavanja na političkoj sceni.

Zato se izjašnjavanje predsjednika Crne Gore i zamjenika predsjednika može prvenstveno tumačiti kao vrsta otvorenog pritiska na Milojka Spajića i svojevrsno ,,uputstvo“ da se nakon 11. juna Pokret ,,Evropa sad“ mora vezivati za saradnju sa strankama i koalicijama koje izviru iz parlamentarne većine od 30. avgusta.

A porukom o istom jeziku i kulturi Srbije i Crne Gore Milatović, osim što ignoriše odredbe Ustava, istovremeno poručuje da, ako bude neophodno, nova vlast bi mogla da računa na podršku i Nove i DNP-a, Vučićevih saveznika, koji zagovaraju istu političku matricu.

Drugim riječima: nakon predizbornog pritiska koji je doživio od potencijalnih postizbornih partnera Ure i Demokrata, Milojka Spajića očekuje još jedan težak zadatak: da pokaže da li je lider Pokreta ,,Evropa sad“ i hoće li zaista pokušati da napravi evropsku vladu.

VLAHOVIĆ: Frazu ,,jedan narod, jedno porijeklo, jedan jezik“ često pominjao izvjesni Adolf

Predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava i nekadašnji ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović reagovao je na izjavu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji je, u intervjuu za austrijski Der Standard, saopštio da 60 odsto građana Crne Gore podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“, ali i da Srbija i Crna Gora dijele ,,isti jezik, dijelimo istu kulturu i nekada smo bili jedna država“.

– Ružno je kad predsjednik Jakov Milatović ne govori istinu, a opasno je kada to radi da bi služio tuđim interesima i potrebama neke druge zemlje. Percepcija ,,relaksacije odnosa sa Srbijom“ je, zapravo, napor da se stvori utisak kako je služenje Srbiji i njenim interesima opravdano – napisao je Vlahović na Tviteru

On se osvrnuo i na Milatovićevo poređenje odnosa Crne Gore i Srbije sa onim Austrije i Njemačke.

– Inače je poređenje Austrija-Njemačka, koje sada koristi Milatović, sa istim idejama i logikom – ,,jedan narod, jedno porijeklo, jedan jezik“ – često pominjao izvjesni Adolf, rođen u Braunau am Inn, Austrija, koji je skončao u Führerbunker, Berlin, Njemačka – poručio je Vlahović.

IZVOR: POBJEDA

POLITIKAIgre iza zatvorenih vrata o ,,Otvorenom Balkanu“
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite