9 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Hrvatska od danas predsjedava EU

- Marketing -spot_imgspot_img

Hrvatska je danas, 1. januara, preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Savjetom Evropske unije, šest i po godina nakon što je postala članica.

Kako navodi Hina, početak predsjedavanja biće zvanično obilježen 9. januara, kada će u Zagreb doći članovi Evropske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom fon der Lajen.

Hina podsjeća da je predsjedavanje EU prilika da se zemlja predstavi u što boljem svijetlu evropskoj javnosti, kao i da za evropske teme zainteresuje domaću javnost.

“Snažna Evropa u svijetu punom izazova”, slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedavanje Savjetu EU.

Šestomjesečni program predsjedavanja utemeljen je na četiri prioritetna područja: Evropa koja se razvija; Evropa koja povezuje; Evropa koja štiti i Evropa koja je uticajna.

Najvažniji događaj tokom hrvatskog predsjedavanja EU i njegov vrhunac biće neformalni sastanak na vrhu zemalja EU i Zapadnog Balkana, 7. maja u Zagrebu.

“Hrvatska će se zalagati za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, kao uloga u stabilnost, sigurnost i dalji ekonomski razvoj i povezanost evropskog kontinenta”, kaže se u programu hrvatske vlade.

Ističe se da su promovisanje evropskih vrijednosti, jačanje multilateralizma i evropske bezbjednosne i obrambene saradnje, kao i sprovođenje ciljeva iz Programa UN za održiv razvoj 2030, glavne odrednice spoljnopolitičkog djelovanja EU, te da se njen kredibilitet u međunarodnim odnosima odražava i kroz odgovoran pristup prema vlastitom susjedstvu, istočnom i južnom, uključujući Zapadni Balkan.

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite