11.7 C
Podgorica
Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img

Gdje je 1000 policajaca i kako Srbija poštuje Bečku konvenciju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je prilikom nedavnih napada na Ambasadu Crne Gore i pokušaja paljenja crnogorske zastave u Beogradu, organizovanih zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, bilo angažovano 1000 policajaca na obezbjeđenju crnogorskog objekta, te da je država na čijem je čelu poštovala Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

Međutim, na snimcima koji su objavljeni kako u medijima, tako i na društvenim mrežama policajci nisu primijećeni-jer i mnogo manje policajaca od hiljadu oko jedne zgrade bi se sigurno vidjelo.

Vučić je danas reagovao na izjave premijera Crne Gore Duška Markovića, koji je ocijenio da je zaprepašćujući odnos vlasti u Srbiji prema Ambasadi Crne Gore. Srpski predsjednik je upitao Markovića”da li je zaprepašućujuće to što je samo 1000 policajaca čuvalo njihovu ambasadu”.

“Premijer Marković je, citiram izgovorio, povodom pokušaja, pazite – povodom pokušaja neuspjelog paljenja jedne zastave, što smo osudili istog sekunda, dakle, nijednog sekunda to nismo pravdali – rekao je zaprepašćujući je odnos vlasti u Srbiji, pa ga pitam je li to zaprepašćujuće što smo hiljadu policajaca doveli da čuva njihovu Ambasadu”, rekao je on na današnjoj konefrenciji za novinare na kojoj je saopštio odluku da odustaje od posjete Pljevljima na Badnji dan.

Gdje je bilo tih 1000 policajaca kada je Boško Obradović lider Dveri došao do Ambasade Crne Gore u Srbiji kada je na zidu napisao grafit uvredljive sadržine upućen crnogorkom predsjedniku Milu Đukanoviću? I gdje je bilo “samo hiljadu policajaca” kada su huligani nakon košarkaške utakmice Zvezde i Bajerna raketama za vatromet pokušavali da zapale zastavu Crne Gore. Nigdje se nisu vidjeli jer ih nije bilo.

Vučić je komentarsao i to što je premjer Marković primijetio da država Srbija nije poštovala Bečku konvenciju.

“Onda ste ste drznuli da nam držite pridike iako smo radili sve po Bečkoj konvenciji i sve po najvšim međunarodnim standardima da bi zaštitili vašu Ambasadu. Šta je trebalo, da zatvorimo Knez Mihajlovu ulicu? Nijedan čovjek nije htio da upadne u ambasadu, niti je pokazao agresivne namjere osim nekoliko neodgovornih ljudi koji su htjeli da pale zastavu”, tvrdi Vučić.

U Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima između ostalog piše:

Član 22, tačka 2

Država kod koje se akredituje ima specijalnu obavezu da preuzme sve potrebne mjere da bi spriječila nasilan ulazak u prostorije misije ili njihovo oštećenje, narušavanje mira misije ili povredu njenog dostojanstva.

Bečka konvencija o diplomatskim odnosima, potpisana u Beču 18. aprila 1961, deponovana u UN, ratifikovana u 192 države.

Jasno je da u ovim slučajevima Srbija nije postupila po Bečkoj konvenciji-jer da jeste po zidovima zgrade Ambasade Crne Gore u “bratskoj nam državi” ne bi se mogli, odnosno smjeli pisati grafiti, niti bi se crnogorska zastava mogla paliti.

IZVOR: CDM.ME

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite