18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

EU ne može ostati gluva i slijepa na dešavanja u regionu

EU ne može ostati slijepa i gluva na ono što se događa u ovom trenutku na Zapadnom Balkanu, već mora pojačati svoj uticaj, poručio je za Novu M izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

Picula smatra da na sigurnost i stabilnost našeg regiona negativno utiču ne samo političke opcije koje su protiv pridruživanja evropskoj porodici, već i strani igrači koji upravo podstiču proces destabilzacije, za šta je primjer upravo Crna Gora. On dodaje da će tokom hrvatskog predsjedavanja Unijom stići ohrabrenje našoj zemlji za sve što je uradila u procesu pregovaranja sa zvaničnim Briselom.

”Stabilnost na Zapadnom Balkanu zavisi od više faktora- prije svega od toga kako se rješavaju otvorena pitanja između susjeda ali i kako se saniraju podjele unutar zemalja regiona. Veliku ulogu svakako mora imati i Evropska unija. Kao treći momenat, ja smatram da EU ne može ostati slijepa i gluva na ono što se događa u ovom trenutku na Zapadnom Balkanu. Ona mora pojačati svoj uticaj kao posrednika pozitivnih procesa, zagovarati reforme što naprosto onda daje veću šansu u ovim složenim vremenima kad proširenje nije najpopularniji proces da se on zapravo i nastavi”, kazao je Picula za NovuM.

Kako Picula dalje navodi priroda i politika ne vole vakuum, pa ako neko izabere pasivnost u važnim politčkim procesima, neko sa strane će popuniti prazninu.

”Naravno, ne treba smetnuti s uma da na sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, utiču ne samo političke opcije kojima članstvo pojedine zemlje nije u cilju nego da one djeluju i preko tzv. igrača i izvan same EU, koji često podstiču upravo procese destabilizacije – Crna Gora je primjer od svog osamostaljenja prije gotovo sada 15ak godina, ona je izložena gotovo stalnim pokušajima da se vlast u Crnoj Gori destabilizuje, traže se različiti razlozi. Svjedoci smo da je prije nekoliko godina bio čak i pokušaj puča, što je nedavno i sudskim odlukama na neki način ustanovljeno. Odgovornost za razvoj prilika leži i na vlastima koje moraju zadržati taj kurs reformisanja svoje zemlje što će naravno pojačati vremenom imunitet na pokušaj destabilizacije”, ističe Picula.

Kako dalje navodi za Novu M, smatra da će se upravo Evropska komisija pokazati kako se i predstavila- kao geopolitička, ali i da će se Hrvatska držati onoga što je najavila – da će jedan od priroriteta predsjedavanja Unijom biti skoro proširenje na Zapadni Balkan.

”Ukoliko EK ne može dokazati svoju uticajnost upravo u svoj neposrednom susjedstvu, a to je Zapadni Balkan, onda je iluzorno očekivati da će biti utiacajn faktor i na globalnoj sceni. U tom smislu vidim i uticaj i ulogu hrvatskog predsjedanja jer jedan od njihovih prioriteta je je da Hrvatska želi nastaviti politiku proširenja, želi vidjeti EU koja povezuje i koja štiti. Evo divne prilike da se to realizuje”, ističe Picula.

A to što nije bilo komentara evropskih institucija na tenzije iz Srbije prema Crnoj Gori, te na skrnavljenje crnogorske zastave u Beogradu, kao i na ratnu retoriku i širenje dezinfomracija, Picula vidi kao opreznost Unije. A to nikako akcentuje izvjestilac, ne znači da  Unija to podržava.

”Prije svega ne treba gubiti živce jer ja vjerujem da je crnogorska vlast navikla na taj pokušaj destabilizacije, naravno različiti su razlozi za tako nešto ali kao što sam rekao Podgorica je partner Briselu u pregovorima sa EU, ti pregovori nisu prekinuti, odnosno pri samom su kraju, i treba vidjeti ovog trenutka šta će EU odlučiti tokom hrvatskog predsjedavanja koju metodologiju koristiti i kako unaprijediti postojeću”, govori Picula.

Izvjestilac EP za Crnu Goru smatra da će za našu zemlju važiti ista pravila pregovaranja te da će stići ohrabrenje zbog napora koje godinama ulažemo i zbog svega što smo već završili, a da ćemo mi nastaviti sa oblastima na koje je u poslednjem izvještaju ukazano .

“Ja smatram da pregovaračka pozicija Crne Gore će biti jaka, jača u onoj mjeri u kojoj se ona pridržava onih načela i principa kojim je do sada uspješno pregovarala i evo uspješno se približila kraju pregovora što svakako treba i nastaviti”, zaključuje Picula.

Izvor: portalanalitika/novam

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite