11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Doček 2020. u svijetu

Među prvima su Novu 2020. godinu dočekali pacifička ostrvska zemlja Kiribati, Samoa, Novi Zeland i Južna Koreja, sa tradicionanim vatrometima i slavljem, ali i ponekad teškim sjećanjima na događaje koji su obilježili proteklu godinu.

Kiribati sa svojih 3.200 koralnih ostrva koji se protežu preko ekvatora je na čelu borbe protiv klimatskih promjena, suočen sa sušom i podizanjem nivoa mora.

Na Samoi je Nova godina dočekana vatrometom sa planine Vaea koja nadgleda glavni grad Apiju. Ali je ove godine doček prožet tugom zbog epidemije boginja u 2019. u kojoj je umrlo najmanje 81 osoba, uglavnom djeca mlađa od pet godina.

Samoa, ostrvo sa 180.000 stanovnika, prije nekoliko godina je iz ekonomskih razloga promijenilo stranu na datumskoj granici i od tada u nove godine ulazi prvo, a ne posljednje.

Glavni gradovi Novog Zelanda pozdravilli su Novu godinu sa tradicionalnim vatrometom. U Oklandu pola tone vatrometa ispaljeno je sa Skaj tauera iznad centra grada.

Novozelanđani se ne opraštaju sa 2019. sa žaljenjem, te je godine 15. marta jedan napadač ubio 51 osobu i ranio desetine u dvije džamije u Krajstčerču a u decembru je u erupciji vulkana na Bijelom ostrvu poginulo najmanje 19 turista i vodiča.

Protekla 2019. je bila isrpljujuća za Južnu Koreju obelježena političkim skandalima pogoršanim tržištem rada i pogoršanjem diplomatskih odnosa sa Sjevernom Korejom.

Građani Sidneja dočekali su Novu 2020. godinu uz tradicionalni ogroman vatromet iznad Opere.

Građani su bili pozvani na oprez zbog vjetra koji duva na ulici.

Vatromet u glavnom gradu Kanberi kao i na periferiji Sidneja otkazani su zbog vremenskih prilika koje mogu da podstaknu šumske požare.

Spektakularan vatromet viđen je i u Singapuru i glavnom gradu Indonezije, Džakarte.

Policija: Tajms skver najbezbjednije mesto za Novu godinu

Šef njujorške antiterorističke jedinice očekuje da će Tajms skver biti “najbezbjednije mesto na planeti Zemlji” za novogodišnju noć, prenio je Glas Amerike (Voice of America – VOA).

Hiljade policajaca biće na dužnosti tokom dočeka Nove godine, zajedno sa specijalizovanim jedinicama naoružanim dugim cijevima, u pratnji pasa dresiranih za otkrivanje eksplozivnih naprava i uz druge preduzete mjere.

Prvi put bi policijski dronovi trebalo da nadziru veliku proslavu – godinu dana nakon što je kiša prizemljila posmatračke male bespilotne letjelice, tokom dočeka 2019.

rtcg.me

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite