13.8 C
Podgorica
Srijeda, 17 Aprila, 2024
spot_img

“Crnogorskom društvu sada najpotrebnije ujedinjenje pravoslavnog bića”

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu Božić poručivši da se naša zemalja razvija, da građani vide i prepoznaju prednosti stabilnosti i mira te da je crnogorskom društvu sada najpotrebnije ujedinjenje podijeljenih pravoslavaca.

„Dok blagdanskim radostima dominiraju ljubav i praštanje, treba još jednom da se prisjetimo vrlina koje krase našu Crnu Goru, i da nastavimo da dajemo svoj doprinos tradicionalnoj slozi, zajedništvu i povjerenju, ne samo među konfesijama, već i unutar njih. Naša zemlja se danas razvija i izgrađuje po mjeri demokratskih i najrazvijenijih zemalja, a građani sve više prepoznaju prednosti stabilnosti i mira što nam je omogućilo ovakav razvojni zamah“ – poručio je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je u Božićnoj čestitki poručio da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je izazvao polemike, treba posmatrati kao novi početak suživota i povjerenja, a ne podjela.

„Nikako kao bilo čiji podvig, već onako kako mu pripada – kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i vjersko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli. Da bismo svi, a posebno vjernici i građani na pravi način razumjeli aktuelni kontekst, najveću odgovornost nose oni sa najviše uticaja, bio on politički ili vjerski. Zbog toga je naša dužnost da učinimo sve da se u Crnoj Gori ujedinimo i nastavimo dalje jednim i zajedničkim putem. Moja Božićna želja jeste upravo ono što je danas crnogorskom društvu najpotrebnije: da ujedinimo podijeljeno pravoslavno biće, da braća idu zajedno u crkve, hramove i na molitve, da pokažemo da nema poželjnih vjernika, odnosno onih drugih i da hramovi nijesu tijesni ni za jednu nacionalnu ili građansku zajednicu. Vjerujući da zajednički možemo dostići ove ciljeve, još jednom svim pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu čestitam najradosniji hrišćanski praznik“ – poručio je u Božićnoj čestitki predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite