15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

Crna Gora sigurna i bezbjedna država uprkos subverzivnim aktivnostima iz zemlje i neposrednog okruženja

Crna Gora je slobodno i demokratsko društvo u kom se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade. Jedini uslov je da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih. Ono što nije, niti će biti dozvoljeno, jeste spoljno miješanje u naše unutrašnje prilike, odnosno u naše suvereno pravo da sami i slobodno vodimo spoljnu i unutrašnju politiku – naglasilo je Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

Članovi ovog tijela su konstatovali da je za vrijeme praznika u našoj državi boravio veliki broj turista, te da je više od 60.000 građana dočekalo i proslavilo Novu godinu na otvorenom prostoru, bez ijednog ozbiljnijeg incidenta.

– Time se Crna Gora još jednom potvrdila kao bezbjedna zemlja za sve njene građane, odnosno sigurna i poželjna destinacija za sve veći broj turista – istaknuto je u saopštenju.

Vijeće je, kako je navedeno, detaljno analiziralo i tok okupljanja i protestnih šetnji u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske u svim gradovima, u periodu od 26. decembra 2019. do 7. januara 2020. godine, kao i okolnosti i rizike koji su ih pratili, a mogli su usložiti bezbjednosne prilike u zemlji.

– Organizacija i protestne šetnje pratile su snažna i negativna politička, neprimjerena i agresivna medijska kampanja uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti. Nosioci tih aktivnosti bili su iz zemlje, ali i iz našeg neposrednog okruženja, sa jasnom namjerom dezinformisanja građana, a posebno vjernika o navodnom scenariju upada u vjerske objekte Srpske pravoslavne crkve; protjerivanju sveštenika i pritiscima na srpsku zajednicu u Crnoj Gori – ocijenilo je Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

Subverzivne aktivnosti su, kako je istaknuto, išle i u pravcu kompromitacije države, njenih simbola, nosilaca državne vlasti, kao i pozivanja na konačni obračun sa ustavnim poretkom, pravnom državom, i organima reda i bezbjednosti, i to svim sredstvima.

– Njihov cilj bio je ugrožavanje vitalnih ustavnih i demokratskih vrijednosti Crne Gore – naglasili su članovi Vijeća.

Državni organi i rukovodstvo su, kako je napisano, odgovorili zakonito i uz iskazanu trpeljivost na jedan od ozbiljnijih ataka na stabilnost i mir u Crnoj Gori.

– Sistem bezbjednosti, prije svega crnogorska policija, profesionalno je obezbijedio uslove za neometano okupljanje vjernika i građana, ali i ostvarivanje prava i sloboda svih drugih, uz stabilan javni red i mir – ocijenilo je Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

Konstatovan je i “visok stepen odgovornosti najvećeg broja građana i učesnika protestnih okupljanja, koji nijesu podlegli nezapamćenoj kampanji i dezinformacijama o ugroženosti njihovih vjerskih prava i sloboda”.

– Evidentan pozitivan pristup Mitropolije crnogorsko-primorske koja je svojim stavom doprinijela mirnim okupljanjima, odupirući se i određenim političkim uplitanjma iz Crne Gore, ali i onima van nje – istakli su iz VIjeća za nacionalnu bezbjednost.

Crna Gora je, kako je zaključeno, slobodno i demokratsko društvo u kom se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade.

– Jedini uslov je da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih. Ono što nije, niti će biti dozvoljeno, jeste spoljno miješanje u naše unutrašnje prilike, odnosno u naše suvereno pravo da sami i slobodno vodimo spoljnu i unutrašnju politiku. Crnoj Gori kao građanskom i demokratskom društvu pripada isključivo i legitimno pravo da štiti slobode i uređuje prava svih građana koji u njoj žive – istaklo je Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite