27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Crna Gora dobila rezervat za medvjeda koji se prostire na 8.400 kvadrata

Rezervat koji se prostire na 8.400 metara kvadratnih, jedan od najvećih u Evropi, biće dom medvjedu Ljubu koji trenutno boravi na imanju “Prihvatilište i oporavak životinja” u selu Blizna u Piperima, saznaje Portal RTCG.

Najpoznatiji mrki medvjed u našoj državi a i šire, izazvao je pažnju međunarodnih organizacija čiji vlasnici mjesecima prikupljaju novac da ga odvedu iz Crne Gore, uz tvrdnju da živi u nepodnošljivo lošim uslovima.

Informaciju o tome da je rezervat već uređen i da bi trebalo da zvanično bude otvoren 1. maja, saopštio nam je vlasnik tog imanja Miljan Miličković. To je kazao nakon što je upitan u kakvim uslovima živi medvjed Ljubo za kojeg se širom svijeta prikuplja novac kako bi bio poslat u neku državu gdje bi imao bolji život.

“Ovo je jedan od najvećih rezervata u Evropi, čak i najveći u kome će da boravi samo jedan medvjed. Zahvalan sam Upravi za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove koja nam je obezbijedila dio novca za izgradnju jer bez njihove pomoći ne bismo sve postigli. Propisi u našoj zemlji nalažu da prostor za dva medvjeda ima 150 metara kvadratnih, a Ljubo oduvijek sam boravi u tolikom kavezu. Sada će imati ogromno prostranstvo za sebe”, naveo je on.

Miličković je mjesecima na meti kritika Međunarodne organizacije za spašavanje životinje Animal Survival International (ASI) čiji direktor Dejvid Barit prikuplja novac jer su u toj NVO ocijenili da se medvjed muči i da pati, te apeluju na vlasti u našoj državi da spasu životinju.

Miličković demantuje optužbe objavljene juče na sajtu NVO Network for Animals, koja je prema njegovim riječima ogranak ASI.

Zbog svega toga, tužio je ASI, Glavni grad i firmu Metropolis Media Montenegro koja im je ustupila prostor za bilborde u Podgorici na kojima su prikazane slike medvjeda koji grize kavez, svoje šape i koji zaista izgleda kao da traži spas.

“Odvojio sam 150.000 metara kvadratnih u sklopu kojih je izgrađen i ovaj rezervat za medvjeda i tu držimo razne vrste životinja. Neke od njih donose i inspektori ali i građani onda kad nemaju gdje sa njima. Hranim ih, donose hranu i posjetioci, tako da svi mogu da dođu i vide da životinje žive u dobrim uslovima i da se ne muče. Naprotiv”, istakao je Miličković.

Na pitanje kako komenatriše fotografije na kojima se vidi da medvjed grize šapu, on kaže da je to normalno za medvjeda koji živi u kavezu, ali da ne stoji da se životinja muči.

“Za njega je najbolje da živi u rezervatu, što će sada i biti slučaj, ali ga držim u kavezu koji je po propisima naše zemlje. Ako mu dajete jabuku pa je izmičete medvjed pokazuje ljutnju. Neko je napravio snimak sa namjerom, isprovocirao ga je da bi pokazao nervozu i to je zabilježeno”, rekao je Miličković.

Sumnjivo je, smatra vlasnik Prihvatilišta, što dvije međunarodne NVO traže novac “od naivnih ljudi širom svijeta za spas životinje koja se ne muči”.

“Vjerovatno su prihodovali milione eura na račun laži koje plasiraju. Ipak, to neka istraži sud. Dokaz da radim u skladu sa zakonima naše zemlje su zapisnici inspekcijskih nadzora iz januara. Tada su ekološka, veternarska i lovačka inspekcija utvrdile da je Ljubo u odličnom stanju, da je krupan, izgleda dobro i nije agresivan. Čak je socijalizovan”, obrazložio je Miličković.

Na sajtu Network for Animals juče je ponovo izašao članak u kome mole ljude da doniraju novac za spas životinje.

“Neumorno radimo na tome da se Ljubo preseli u utočište za medvede, ali borba za njegovo oslobađanje je puna izazova, apelujemo na sve da pomognu. Pomozite nam da preduzmemo akciju tako što ćete danas donirati”, piše na njihovom sajtu.

Prikazane su slike, ali i snimci medvjeda uz opis da je nedopustivo da crnogorska vlast zatvara oči pred ovom okrutnošću.

Miličković je kategorično odbacio sve optužbe, a našoj redakciji proslijedio je video da pokaže “kako se medvjed ponaša kad ga posjetioci ne provociraju”.

DRUŠTVOCrna Gora dobila rezervat za medvjeda koji se prostire na 8.400 kvadrata
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite