32.5 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Cijene u marketima divljaju, građani prinuđeni da rade dva posla

Izvor:RTCG

Da su troškovi života za četvoročlanu porodicu i u prethodna tri mjeseca premašili prosječna primanja, potvrdili su novi podaci iz Sindikalne potrošačke korpe koju je objavila Unija slobodnih sindikata.

Kako je kazala Jelena Mitrović iz Unije slobodnih sindikata, sindikalna potrošačka korpa za drugi kvartal ove godine iznosila je 1.870 eura.

“U poređenju sa prethodnim kvartalom kada je sindikalna potrošačka korpa iznosila 1.900 eura bilježimo njen pad za svega 30 eura”, dodala je ona.

Na to smanjenje, kako kažu u Sindikatu, uticali su niži troškovi prehrambenih proizvoda, kao i stanovanja i komunalija.

U prethodna tri mjeseca za hranu četvoročlanoj porodici bilo je potrebno 20 eura manje nego početkom godine, dok su troškovi stanovanja i komunalija niži 10 eura.

U Sindikatu objašnjavaju išta je uticalo na smanjenje tih izdataka.

Marko Subotić iz USSCG ocijenio je da se smanjenje izdataka odnosi na pad prosječnog računa za električnu energiju.

“Svi znamo da se u prvom kvartalu da je to bila sezona grijanja. Za ovo eto kakvo tako smanjenje zasluga pripada Vladi, gdje je ograničila maržu na 43 proizvoda nekih 500 artikala”, dodao je on.

Građani ipak za TVCG kažu da smanjenje troškova pogotovo za hranu nijesu primijetili u kućnim budžetima.

“Te cijene divljaju svakodnevno. Za jedan artikal je jedna cijena, a sjutra je već druga”, kaže jedan od mještana Podgorice.

“Cijene u marketima su baš skupe za naš standard i naše plate”, kazao je jedan od građana.

“Čak i taj porast zarada koji se desio prošle godine je obezvrijeđen i opet se došlo u situaciju preživljavanja”, rekao je jedan od anketiranih građana.

Zbog svega toga da bi sastavili kraj sa krajem građani su, tvrde u Sindikatu, i dalje prinuđeni da rade dva posla.

“Ukoliko se Vlada i nadležne institucije, odnosno donosioci odluka ne uključe i ne upuste u neku novu akciju bojim se da će ovi troškovi prehrambenih proizvoda preći iznos od 600 eura”, zaključio je Subotić.

Ostali troškovi života u prethodna trimjeseca ostali su nepromijenjeni, a novu sindikalnu potrošačku korpu Unija će objaviti za tri mjeseca.

EKONOMIJACijene u marketima divljaju, građani prinuđeni da rade dva posla
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite