32.5 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Bratić: Smjene 140 direktora obrazovnih ustanova bile zakonite

Kritike na račun mog rada u 42. Vladi Crne Gore dolaze od nevladinih organizacija koje su smještene u zgradi BEMAX-a, a za kupovinu ili rentu im je garantovao BEMAX. Svi znamo koje su to NVO, kazala je bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, u emisiji „Referat“ Gradske RTV.

Bratić je istakla da je žrtva političkog progona, te da su svi prekršajni postupci protiv nje izgubljeni.

„To duplo negativno mišljenje dobili su i drugi, između ostalog i ministar Ministarstva finansija, na čijem čelu je bio sadašnji premijer a tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja g-din Milojko Spajić. Zašto nije podnijeta urgencija za tako nešto to je pitanje za ‘civilni sektor’. I ako bi civilni sektor pao na Daliborku Uljarević, onda bi to bilo zaista nisko. Pad bi bio baš dubok, probio bi dno“, kazala je Bratić, prenosi gradski portal.

Smjene 140 direktora obrazovnih ustanova su, kako kaže, bile “zakonite”, i pojašnjava da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o opštem vaspitanju i obrazovanju izglasan 12. juna 2021. godine.

„U tom zakonu u prelaznim i završnim odredbama piše da mandat rukovodilaca školskih ustanova – osnovnoškolskih, predškolskih, srednjoškolskih, prestaje. Tako da je jako neobično da se dosuđuju bilo kakve odštete za puni mandat kad je mandat prestao već 12. juna“, kazala je Bratić.

Taj Zakon pred Ustavnim sudom nije osporen, ali je, kako ističe, “mnogo lakše sve etikete nalijepiti na jednu osobu i napraviti žrtveno jagnje”.

„Ja to neću dopustiti bez borbe, ako treba i do kraja života. Tvrdim da su smjene direktora zakonite, ali nijesam mogla da učestvujem u postupcima kao mješač. Mogla sam da objasnim da Zakon nije dobar, i mi smo pokušali u mjesec dana, koliko su nam dali da taj zakon sprovedemo, zaista da uradimo sve što smo mogli da raspišemo konkurse, govorim o školskim odborima“, objašnjava Bratić.

Naglašava da nije istina da je “nedostupna nadležnim organima”, navodeći da je nedavno putovala u Španiju, izvadila novi pasoš i ličnu kartu, što je sve, kako ističe, “evidentirano kroz informacioni sistem”.

„Nije tačno da sam bila nedostupna. Meni su duplo dolazili pozivi za prekršajne prijave. Nije me zvao SDT, zvao me Sud za prekršaje i Sud za prekršaje me je uvijek našao. Imam opunomoćenog advokata koji tamo ide umjesto mene, to je istina. Slučajevi su završeni, okončani u moju korist“, navodi Bratić.

Ocjenjujući aktuelnu političku situaciju, smatra da je “Vlada napravila grešku što je glasala za Rezoluciju o Srebrenici”.

„Ne mogu da podržim jedan takav akt Vlade Crne Gore, kao što nikad ne mogu da podržim, niti da se složim, da je bilo neophodno priznati južnu srpsku pokrajinu“, poručuje bivša ministarka.

Bratić je kazala i da zamjera bivšem premijeru Dritanu Abazoviću što je srušio 42. Vladu, jer je, kako kaže, “njenim padom došlo do još većih podijela u društvu”.

DRUŠTVOBratić: Smjene 140 direktora obrazovnih ustanova bile zakonite
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite