33.1 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Brane srpske televizije i kad krše sve standarde

Savjet Regulatornog tijela za elektronske medije Srbije (REM) izrazio je “najoštriji protest“ zbog načina i procedure po kojoj je donijeta odluka da se na šest mjeseci ograniči reemitovanje cjelokupnog jutarnjeg programa TV Pink u Crnoj Gori. Ističu da je to politička odluka, piše Pobjeda.

“Ovakvo ponašanje crnogorskog regulatora u nama budi duboku sumnju da je odluka isključivo politički motivisana, jer u njoj nema ni tragova profesionalizma, a o poštovanju zakona i Konvencije nećemo dalje trošiti riječi, jer toga svakako nije ni bilo “, piše REM.

Da je odluka crnogorskog regulatora politički motivisana je tvrdio i u svom dopisu AEM-u Pink, koji su se saopštenjem izvinili crnogorskoj javnosti i naveli da će voditeljka biti sankcionisana.

Savjet crnogorske Agencije za elektronske medije (AEM) je 2. septembra donio odluku da na pola godine ograniči reemitovanje jutarnjeg programa u okviru TV programa Pink, Pink plus i Pink M iz Srbije. To je uslijedilo nakon skandaloznog i primitivnog izvještavanja i najave voditeljke Jovane Jeremić o tragediji koja se dogodila na Cetinju.

Jeremić je u vikend izdanju emisije ,,Novo jutro“ na ponižavajući način, bez odnosa prema žrtvama i njihovim porodicama, obrađivala jednu od najvećih tragedija u crnogorskoj novijoj istoriji u kojoj je Vuk Borilović ubio 10 osoba, među kojima i dvoje djece.

“Da li je tačno da je Vuk Borilović bio patološki zaljubljen u svoju lepu stanarku Natašu Martinović? Da li je zbog toga poslao svoju porodicu u Herceg Novi i da li je istina da je Nataša o tome obavestila svog muža”, zapitala se Jeremić toga jutra, uključujući u program i detektiva koji je davao različite kvalifikacije događaja.

Nakon toga su uslijedile oštre reakcije laičke i stručne javnosti koje su tražile ukidanje takvih Pinkovih programa.

Savjet AEM-a je, uprkos pritiscima na članove Savjeta iz Srbije u vidu dopisa Pinka i REM-a odlučio da jutarnji program zamrači.

Ta odluka nije po volji REM-u i Pinku, pa su u reagovanju napisali da Savjet AEM nije ispoštovao procedure propisane svojim zakonima, ali ni procedure propisane Konvencijom na koju se poziva.

“Odluka je donijeta povodom emitovanja emisije „Novo vikend jutro“ 27. avgusta, u okviru koje je prikazan prilog povodom tragičnog događaja koji se desio 12. avgusta na Cetinju i kojim je navedeni pružalac medijske usluge, po mišljenju Savjeta AEM, na senzacionalistički i provokativan način ugrozio dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica i time prekršio član 7. stav 1. Konvencije o prekograničnoj televiziji u dijelu koji se odnosi na obavezu poštovanja ljudskog dostojanstva. Napominjemo da su jutarnji program pomenutog medija i „Novo vikend jutro“ dva potpuno različita televizijska formata”, saopštio je REM.

Oni navode da je Konvencijom propisana obaveza medijskog regulatora da će, ukoliko ustanovi da je došlo do eventualnog kršenja Konvencije, o tom kršenju obavijestiti regulatora koji je nadležan za navedenog emitera koji je učinio povredu i da će te dvije države, odnosno regulatori, nastojati da prevaziđu poteškoće i da će se truditi da postignu prijateljsko rješenje spornog pitanja, kao i da će se, ukoliko se kršenje nastavi dvije nedjelje nakon obavještenja nadležnog regulatora, tek onda privremeno obustaviti reemitovanje inkriminisane programske usluge.

“To se nije dogodilo, jednostavno Savjet REM nije bio informisan “, piše u njihovom reagovanju.

Ipak, da je REM bio informisan o namjeri crnogorskih kolega svjedoči i dopis koji je upućen AEM-u noć prije nego što je izglasano zatamnjenje.

Olivera Zekić, predsjednica REM-a, je uputila članovima Savjeta crnogorske agencije molbu da se ne glasa o zamračenju Pinka.

Zekić je 1. septembra tražila da prije donošenja bilo kakve odluke, održe zajednički sastanak, na kome bi, kako navodi, pokušali da pronađu rješenje ,,koje je najbolje za obje strane“. Ponudili su i saradnju i nove projekte crnogorskim kolegama.

Ovo nije prvi put da REM-u i srpskim televizijama koje promovišu mržnju i na neprofesionalan i primitivan način izvještavaju o događajima u Crnoj Gori smeta odluka crnogorske Agencije.

Nakon što je Milomir Marić na Hepi televiziji pravio emisiju koja je imala naziv ,,Da li će pasti krv u Crnoj Gori“, te nakon gostovanja Vojislava Šešelja koji je iznosio uvredljive, primitivne, šovinističke kvalifikacije o javnim ličnostima i političkoj situaciji u Crnoj Gori, AEM je, takođe, početkom ove godine donio odluku, nakon nekoliko mjeseci, da zamrači na pola godine emisije „Dobro jutro Srbijo“, „Vikend jutro“, „Ćirilica“ i „Posle ručka“, emitera Hepi.

Na tu odluku se čekalo jer je u međuvremenu Savjet AEM slao brojna upozorenja toj televiziji, zbog govora mržnje i uvreda koje su pojedini gosti u udarnom programu iznosili na račun Crnogoraca i Crnogorki.

Tada je od srpskog regulatora REM-a tražio da utvrdi odgovornost televizija i da preduzme adekvatne mjere. REM nije učinio ništa po tom pitanju, već je tražio odlaganje odluke.

Iako od zamračenja Hepi televizije, do ovog posljednjeg kada će biti zatamnjeni jutarnji program na Pinku nije prošla ni godina, REM, bez obzira na to što tada nije reagovao, sada smatra da crnogorske kolege rade nezakonito i da je trebalo da se nastavi sa emitovanjem ,,ružičastog programa“.

Zbog primitivnog programa Jeremić, koji više neće biti dostupan crnogorskim gledaocima, REM se poziva na Zakon o elektronskim medijima Crne Gore, kojim je propisano da se može ograničiti reemitovanje medijske usluge iz druge države, pod uslovom da su, između ostalog, obavljene konsultacije sa državom, tj. regulatorom u čijoj je nadležnosti emiter koji je izvršio povrede.

REM se nikada nije oglasio povodom prethodnih zahtjeva AEM-a zbog problematičnih sadržaja srpskih televizija, a koje je srpski regulator ignorisao. Reagovali su samo na zamračenja.

DRUŠTVOBrane srpske televizije i kad krše sve standarde
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite