29.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Basener: Mandić bi volio da, uz Dodika i Vučića, bude treća karika u “srpskom svetu”

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, već dugo se nadigravaju i plešu na temu “ko je veći Srbin”, ali nakon tzv. “Svesrpskog sabora”, imaju osjećaj da su potrebni jedan drugom.

Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio Kurt Basener (Bassuener), iz Savjeta za politiku demokratizacije sa sjedištem u Berlinu.

Sa Basenerom smo razgovarali dva dana nakon što je Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je prvobitno usvojena na tzv. “Svesrpskom saboru” 8. juna.

Između ostalog, Basener je govorio o tome šta znači Deklaracija za budućnost odnosa u regionu, novim secesionističkim idejama u RS, kakva će biti eventualna reakcija SAD i EU,  šta očekuje od ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH, koji su ciljevi Vučića i Andrije Mandića? 

Evo i dijela intervjua u kojem se govori o ciljevima Mandića i Vučića. 

RSE: Istovremeno, javlja se i Andrija Mandić, prosrpski orijentisani lider iz Crne Gore, i poziva na održavanje novog Svesrpskog sabora u Crnoj Gori. Koju ulogu može on i drugi okupljeni oko njega igrati u narativu o “srpskom svetu”, koji je kroz Deklaraciju dijelom materijalizovan?

Basener: Naravno, on bi volio da bude treća karika u tome.

U slučaju da stvari krenu nagore u Crnoj Gori, ukoliko ne bude napretka, ali i u slučaju da reakcionarne snage u Evropi, i sa ove strane Atlantika dobiju na snazi, mislim da on vjeruje da bi to moglo biti ostvarivo.

Iako je Crna Gora sada dio NATO-a i skoro u cijelosti se vidi kao najvjerovatnija od zapadnobalkanske šestorke za napredak na putu ka članstvu [u EU].

Tako da mislim da je to i za njega deklaracija namjere, ne vjerujem da misli da bi to mogao realizovati u kratkom roku, ali u bliskoj budućnosti, recimo u narednih godinu dana, on misli da bi mogao, znate, ako se određeni događaji poklope na određene načine, da bi on to mogao da nastavi agresivnije i to naravno zapadne odgovore na ovaj plan u realnom vremenu čini još značajnijim.

Cjelovit intervju sa Kurtom Basenerom (Bassuener), iz Savjeta za politiku demokratizacije sa sjedištem u Berlinu, možete pročitati na linku.

SVIJETREGIONBasener: Mandić bi volio da, uz Dodika i Vučića, bude treća karika...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite