37.8 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

ADROVIĆ: Regionalni razvoj kao model privrednog prosperiteta

Kao ljudi koji dolaze iz realnog društvenog sektora mi ne obećavano nova radna mjesta u ionako prepunoj državnoj upravi.

Mi smo prepoznali mala i srednja preduzeća kao vitalni dio ekonomije. Ova preduzeća jesu i moraju biti srž inovacija i napretka. Imajući to na umu, naša misija i vizija usmjerene su prema razvoju održive zelene industrije, gdje vidimo ogroman potencijal za rast i prosperitet.

Naš prvi predloženi projekat je koncept “Banke drveta”. Ova institucija bi poslužila kao centralna tačka za obradu i skladištenje drveta, unapređujući efikasnost i čuvajući resurse. Predviđamo da bi ovaj model mogao povećati vrijednost i profit od drveta do 15 puta, što bi imalo direktan uticaj na crnogorsku ekonomiju, uključujući i otvaranje približno 1500 novih radnih mjesta u prvom ciklusu implementacije.

Drugi projekat odnosi se na valorizaciju ovčije vune. Planirani pogon za njenu obradu i proizvodnju 100% organskog i ekološki prihvatljivog proizvoda za toplotnu izolaciju, učinio bi da ova inicijativa revitalizuje tržište vune u Crnoj Gori. To znači i pokretanje industrije za proizvodnju visokokvalitetnih ekoloških proizvoda, što znači i još jedan segment za zapošljavanje.

Treći projekat je fokusiran na recikliranje korišćenih guma, plastike i organskog otpada. Ove materijale ne smatramo otpadom, već resursima. Gume i plastika mogu se pretvoriti u WPC materijal, koji ima široku primjenu u građevinskoj industriji. Organski otpad može postati kompost, što bi smanjilo količinu otpada na deponijama, ali i otvorilo nova održiva radna mjesta i proizvelo humus, koji trenutno uvozimo.

U poljoprivrednom sektoru Crna Gora svakodnevno uvozi velike količine prehrambenih proizvoda. To vidimo kao priliku za saradnju s Ministarstvom poljoprivrede i poljoprivrednicima, kako bi postigli veću samoodrživost kroz model “Od farme do stola”. Ovo ne bi samo smanjilo zavisnost od uvoza, već bi nas usmjerilo prema razvoju domaće poljoprivredne industrije, vrijedne 500 miliona eura godišnje.

U svim ovim projektima, investiranje u ljude, njihovo znanje i vještine je ključni element. Vjerujemo da naša snaga leži u ljudima i u resursima. 

Naša vizija budućnosti je snažna ekonomija koja se oslanja na održive i ekološki prihvatljive industrije. Ovo neće biti samo korak ka boljoj budućnosti za nas, već i za naredne generacije. Tako će naša zemlja biti prepoznata ne samo po svojoj prirodnoj ljepoti, već i po svom inovativnom i održivom ekonomskom modelu. 

Uvjeren sam da je ovo početak nove ere napretka i blagostanja za Crnu Goru. Za sve nas! Da.Mi to možemo.

Esnaf Adrović, poslanički kandidat “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru”

PARLAMENTARNI IZBORIADROVIĆ: Regionalni razvoj kao model privrednog prosperiteta
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite