27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Abazović uputio jasnu poruku DPS-u

Ne možemo na parlamentarne izbore da idemo dok ne odblokiramo Ustavni sud, poručio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. On je pozvao Demokratsku partiju socijalista, ali i ostale partije, da to učine na sjednici parlamenta 20. novembra.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Abazović je, odgovarajući na pitanja novinara u Berlinu kako komentariše poruku Demokratske partije socijalista da će, ako se odustane od Zakona o predsjedniku, biti spremni za dogovor oko Ustavnog suda, istakao da je ovdje situacija jasna-jedina institucija koja može za bilo koji akt da kaže da je ustavan ili neustavan je Ustavni sud.

“Da bi Ustavni sud bio funkcionalan trebao bi da 20.novembra kada imamo prvu šansu izaberemo makar jednog sudiju, ako ne može četvoro, da odblokiramo Ustavni sud. Samim tim i ovo zakonsko rješenje i svako drugo može da bude podložno provjeri. Sa druge strane ne možemo da idemo na parlamentarne izbore dok ne odblokiramo Ustavni sud, jer ćemo doći u situaciju da nema ko da prizna rezultate izbora, niti da verifikuje nove mandate”, istakao je Abazović.

Zato je, poručuje, solucija vrlo jednostavna.

“Moja poruka DPS-u i ostalim kolegama-dajte da 20.novembra odblokiramo Ustavni sud. Nakon toga ko želi provjeru zakona-imaće mogućnost, ko želi na izbore-imaće mogućnost, ako to odluči Skupština Crne Gore”, istakao je Abazović.

Ne izbjegava, poručuje, ni dijalog da se izađe iz političke krize.

“Što se premijera tiče-ja sam spreman. Što se mene tiče nemam nijednu restrikciju-bilo sa predsjednikom države, šefovima poslaničkih klubova, predsjednicom parlamenta. To je jedini način da se izađe iz ove situacije”, ocijenio je Abazović.

Podsjećamo, izmjenama spornog zakona, parlamentarna većina želi da primora predsjednika države Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav nove Vlade ili ga izopšti iz te procedure.

Prema Ustavu, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove Vlade pripada predsjedniku države, a ovim izmjenama parlamentarna većina želi da taj proces prenese na Skupštinu.

Poslanici opozicije tvrde da je pogažen Ustav, te da je Skupština ušla u zonu krivične odgovornosti.

Zakon je usvojen po hitnom postupku, što znači da je Milo Đukanović dužan da ga u roku od tri dana potpiše ili vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.

CDM.ME

POLITIKAAbazović uputio jasnu poruku DPS-u
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite